Beentjes op de grond

foto Robert Janzen

Het was een moment ergens diep in de tweede helft. Oudgediende Ferdi Akankan is koud een paar minuutjes in het veld. Een aanval JVC Cuijk is net afgeslagen en de invaller wandelt nietsvermoedend terug. “Hé, Ferdi. Ferdi, hé! Pak nou die paar meter!” Jan van Deinsen is een man en een coach zonder poespas, maar wel een voetbaldier. Bezeten van het spel en met oog voor details. Geconstateerd zonder aanzien des persoons.

En dat zie je terug in het team van JVC. Een degelijk geheel met een heldere spelopvatting waarbij de intentie is zo veel mogelijk op de helft van de tegenstander te voetballen. “Vooropgesteld, je moet het voetbal niet moeilijker maken dan het is. Op bepaalde momenten die elke wedstrijd weer terugkeren, kun je echter winst pakken. Dus bijvoorbeeld meteen reageren bij balverlies. Vaak zijn het maar een paar metertjes die het jezelf en de ploeg een stuk makkelijker maken. Daar ben ik scherp op.”

Actief coachend plaatst Van Deinsen aan de vooravond van een zwaar seizoen in de Topklasse in de tweede wedstrijd van het Avans-toernooi tegen Hoofdklasser Blauw Geel’38 de puntjes op de i.  “Ja, JVC heeft een behoorlijk ploegje. Er is nu meer concurrentie en dat is alleen maar goed. Dat houdt de boel scherp. Heb je Wesley Meeuwsen gezien? Vandaag was hij niet op zijn best, maar die kun je altijd aanspelen, heeft ook een aardige actie en kan scoren. Met Rob Zegers krijg je van achteruit meer voetbal en hij coacht ook uitstekend, niet onbelangrijk. Maar schei uit over de top van het klassement. We moeten vooral met beide beentjes op de grond blijven. Eerst onze puntjes pakken en dan zien we wel verder.”

Aderlating

Francois Gesthuizen is blij dat JVC het ‘maar’ bij 2-0 heeft gehouden. De coach van Blauw Geel werd vrijdag na het duel met De Treffers overladen met complimenten. “Overdreven, zoals het nu ook niet gepast zou zijn om ons af te branden. Twee tegenstanders van dit kaliber binnen twee dagen is pittig, met name conditioneel. We bouwen gewoon rustig verder. Ik wil voetbal van achteruit zien en dat heeft tijd nodig. Ja, ook als blijkt dat drie creatieve spelers voor een langere periode niet beschikbaar zijn wil ik hetzelfde systeem spelen. Een aderlating dat zij er niet zijn, daar hoeven we niet omheen te draaien, maar nu moeten we het doen met de spelers die wel beschikbaar zijn”, refereerde Gesthuizen aan de blessures van Genc, Guler en Biyadat. De laatste bewoog zich op krukken voort over Parkzicht na de ingreep aan een enkel vanwege kraakbeenproblemen. “De prognose is drie maanden hersteltijd. Voordat ik helemaal wedstrijdfit ben, moet je vermoedelijk richting winterstop denken.”

Uitslagen Avans-toernooi UDI: vrijdag, JVC Cuijk-UDI 2-1 en Blauw Geel-De Treffers 0-1. Zondag, Blauw Geel-JVC 0-2 en De Treffers-UDI 4-2.

Eindstand: 1. Treffers, 11 punten, 2. JVC 10 punten, 3. UDI 3 punten, 4. Blauw Geel 0 punten.

Be Sociable, Share!