Beelden liegen niet, de stand evenmin

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Op zijn 24ste was Erwin van Breugel de jongste oefenmeester van Nederland met TC1 op zak. Intussen, zeven jaar later, heeft hij ook al een aardig CV opgebouwd binnen de voetballerij met onder meer jobs bij RKC Waalwijk (assistent beloften en videoanalist), Jong Oranje (videoanalist) en Blauw Geel’38. Met die Veghelse hoofdklasser staat hij aan de vooravond van de derby met UDI’19. Plus mogelijk een herfsttitel.

Kortom, laat die Van Breugel maar schuiven. “Zelf voetballen blijft het leukst, maar als blessures dat niet meer toelaten op een redelijk niveau is dit een prima alternatief”, zegt de Waalwijker uit Schijndel, die zich fulltime met het trainerschap en aanverwante zaken bezig houdt. Met Waalwijk en Veghel als standplaatsen. “Druk? Ja, maar ach, als je iets leuk vindt om te doen…” Eigenlijk alleen op zondag is het voor Van Breugel soms passen en meten. In de ochtend heeft hij dan een training met de beloften van RKC, terwijl later op de dag Blauw Geel wacht. “Maar als het qua tijd – en dat is incidenteel – echt niet te combineren valt, kies ik voor Blauw Geel. Daar ben ik tenslotte de eindverantwoordelijke.”

En de man die tot dusver aardig zijn stempel heeft gedrukt binnen de gelederen van de huidige lijstaanvoerder. Natuurlijk zijn het de spelers die het binnen de lijnen moeten doen, maar de (tactische) aansturing heeft ontegenzeggelijk het handschrift van de trainer. “Ik denk dat weinigen vooraf verwacht hadden dat we ons in december op deze positie zouden bevinden. Daar kun je dus niet anders dan tevreden over zijn. Achtmaal de nul, ja”, haalt Van Breugel desgevraagd het opmerkelijke aantal clean sheets aan. “Soms hoor je geluiden, en niet zo zeer van binnen de club, dat Blauw Geel niet aanvallend of zakelijk zou spelen. Eerlijk gezegd boeit me dat niet zo. Zo optimaal mogelijk gebruik maken van de aanwezige kwaliteit binnen een groep, daar gaat het toch om? Kijk eens naar ons doelsaldo. Volgens mij hebben wij de meeste goals gescoord van alle teams.”

Inderdaad (29), maar wat ook niet onbelangrijk is: Blauw Geel incasseerde op Gemert (8) na ook de minste doelpunten. En was het niet zo dat je aan de hand van het doelsaldo kunt aflezen hoe een ploeg in elkaar steekt? “Daarom zeg ik ook dat we vooral lekker zo door moeten gaan. De spelers voelen zich goed bij de organisatie zoals die staat plus de uitvoering én de resultaten zijn prima. Veel meer mag je dan niet te wensen hebben, denk ik”, aldus de coach die de nakende derby Veggel-Uje zo normaal mogelijk benadert. “Ik begrijp dat het voor de buitenwacht en de media interessant is en dat er sentimenten spelen, maar de spelers zouden zich daar niet door moeten laten leiden. Voor hen is het een wedstrijd waarin punten te verdienen vallen en waarin de afspraken nagekomen moeten worden. Klinkt misschien klinisch, maar zo is het wel en daar probeer ik dan ook de nadruk op te leggen.”

Videoanalyses

Uiteraard komen in de voorbereiding ook de beelden weer voorbij. Waar Van Breugel bij RKC 1 samen met keeperstrainer Ed de Goeij vanaf de tribune voor de video-input zorgt en de coderingen bij de beloften vaak eigenhandig doet, maakt Van Breugel ook bij Blauw Geel gebruik van bewegende beelden. Een moderne coach anno 2.0 kan niet meer zonder, blijkt. “Videoanalyses zijn een belangrijk hulpmiddel geworden. Ik zeg met nadruk hulpmiddel, want het zijn inderdaad de spelers met kwaliteit die op het veld nog steeds het verschil maken. Maar ook de spelers zelf ervaren het over ’t algemeen als prettig dat er beeldmateriaal beschikbaar is om aan te geven wat er fout ging, maar ook goed. Hoe dan ook leerzaam en ik denk dat we nog maar aan het begin staan van de ontwikkelingen”, refereert Van Breugel aan de digitale en technologische sneltreinvaart der dingen.

Wat de toekomst op relatief korte termijn gaat brengen, weet ook Van Breugel niet. Wellicht voetbalt Blauw Geel straks wel in de Topklasse (‘dromen mag’). Wellicht brengt de samenvoeging van de jeugdopleidingen van RKC en FC Den Bosch andere arbeidsomstandigheden met zich mee. Wellicht begint hij ooit aan de cursus Coach Betaald Voetbal, maar voorlopig nog niet. “In de voetballerij kan het snel gaan zoals je weet, dus teveel vooruitkijken heeft niet zo gek veel zin. Wat ik wel weet is dat ikzelf de intentie heb om bij Blauw Geel door te gaan. Daarover gaan we binnenkort aan tafel.”

Be Sociable, Share!