‘Baronie niet zomaar een club’

Al 41 jaar is Jack Sweres lid van NAC. Geel en zwart zullen altijd zijn kleuren blijven, maar het groene randje eromheen gaat dikker worden. Als speler van Baronie werd Sweres in zijn nadagen algeheel landskampioen en de komende twee jaar is hij hoofdcoach van de degradant uit de Topklasse. Sweres gooide er een contract voor onbepaalde tijd als jeugdtrainer van NAC voor overboord. “Ik was gestreeld door de interesse van Baronie. Dat is namelijk niet zomaar een club, dat is een begrip.”

Het wordt zijn eerste klus als verantwoordelijke voor een seniorenteam. “Zonder meer een uitdaging. Maar ik heb het diploma TC1 natuurlijk niet voor niets behaald. Nee, deze move heeft niets te maken met de financiële toestanden bij NAC. Die had ik al vaker meegemaakt, kan ik je vertellen. Ik weet inmiddels wel hoe dat werkt. Binnen een paar dagen was ik er uit met Baronie. Normaal werkt deze club met eenjarige contracten, maar dat vond ik te mager. Ik wil de selectie naar mijn eigen hand zetten en er een eigen identiteit aan geven. De afgelopen maanden heb ik mooi de tijd gehad om mezelf een beeld te vormen van het materiaal. En dat is helemaal niet slecht. Stootkracht voorin, daar ontbreekt het aan.”

Sweres (links op de foto van Baronie naast voorzitter Schreuder) beaamt dat de afzegging van Sander de Bont in dat kader vervelend is. “Laatst sprak ik een collega en die zei dat hij ‘alleen maar een spits en een centrale middenvelder’ nodig had. Tja, dat hebben we allemaal. Feit is dat er, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, niet veel geld beschikbaar is. Aan de andere kant biedt dat de gelegenheid aan spelers die we wel hebben om zich in de kijker te spelen”, beweert Sweres, die inmiddels met Marc Santegoets zijn gewenste aanspeelpunt toch heeft gekregen. Niet teveel gezeur, gewoon lekker voetballen. Met waardering voor de ‘simpele’ dingen in het leven. Een voetbaldier is Sweres nog steeds, maar het relativeringbesef is keihard doorgedrongen door de ernstige ziekte van zijn vrouw. “Gezondheid is het belangrijkst. Dat zeg ik ook tegen mijn zoon Jorn, die nu na een jaar met weinig speeltijd dubt over zijn toekomst bij PSV. Kom lekker bij ons spelen, zeg ik weleens voor de grap.”

Be Sociable, Share!