Avontuur

Het leven in Indonesië is mooi, het voetbal een stuk minder. Dat is voor Jordy de Kat de conclusie na een half jaar profvoetbal bij Tangerang Wolves. Terwijl de sport toch het hoofddoel was van het avontuur voor de voormalige aanvaller van sv TOP. “Het voetbal in Indonesië is vooral anders. Als ik een actie maakte of wilde maken, lag ik een tel later geheid op de grond. Nogal onbesuisd, ja.” In Nederland wacht hem dadelijk bij topklasser JVC Cuijk een nieuwe uitdaging.

Oorspronkelijk zou de Ossenaar twaalf maanden in het Verre Oosten verblijven, maar door een verandering in de competitieopzet besloot De Kat van plan te veranderen. “Ik speelde in de ‘corrupte’ competitie, de Indonesische Super League. Het is de bedoeling dat die samengaat met de ‘normale’ competitie, ook om internationaal aansluiting te vinden. De start daarvan is echter pas in september en het duurt tot en met februari. Dat zou betekenen dat ik mijn schoolstage in Nederland opnieuw met een jaar moet uitstellen. Dat wilde ik niet.”

Corrupt? “Wedstrijden worden beïnvloed. Scheidsrechters worden omgekocht. Daar wordt getracht verandering in aan te brengen. Ik heb begrepen dat de baas van de Super League – met connecties in de onderwereld – zal aftreden.” De Kat gaat de eventuele positieve gevolgen daarvan niet meer meemaken. Binnen twee weken landt hij terug op Nederlandse bodem. “Ik ben sterker geworden, ook in voetballend opzicht en dan met name fysiek. Ik ben nog steeds die technische speler, maar kan mezelf nu beter wapenen.”

Van het ene avontuur stort De Kat zich binnenkort in het andere. “Hoe ze bij JVC Cuijk wisten dat ik mijn plannen had gewijzigd, geen idee. De Topklasse zag ik uiteraard zitten en na een paar dagen waren we eruit. Ja, de concurrentie zal pittig zijn. Maar trainer Jan van Deinsen heeft me verzekerd dat iedereen gelijke kansen krijgt en het is dus aan mij om speeltijd af te dwingen. Als je puur praat over het voetbal ben ik blij dat ik weer in Nederland kan gaan spelen.”

Be Sociable, Share!