‘Attractief voetbal, gekoppeld aan resultaat’

Toen Anton Janssen tekende als hoofdcoach van Gemert was die club topklasser. “Dat zag ik als een heel behoorlijk instapniveau. Jammer dat Gemert het uiteindelijk niet redde. Maar het is niet zo dat ik er nu anders tegenaan kijk”, zegt Janssen in de wetenschap dat de Hoofdklasse na de degradatie dadelijk het podium is waarop hij voor het eerst echt als zelfstandige voor een groep staat.

Bij NEC A1 en Jong PSV deed de 47-jarige ex-prof de nodige ervaring op als trainer/coach. “Maar in die functies stond het individuele belang van de spelers toch meer op de voorgrond. Meer in dienst van het grote geheel, zeg maar. Bij PSV had je bijvoorbeeld te maken met spelers van het eerste die moesten spelen. Geen probleem, want dat weet je als je aan die klus begint, maar per saldo is het dan lastig om een team te smeden. Dat wordt nu voor mij persoonlijk de grootste uitdaging bij Gemert. Individuen op elkaar afstemmen en attractief voetbal laten zien, gekoppeld aan resultaat.”

Zegt de man die nog altijd met regelmaat herinnerd wordt aan die dag in mei 1988. Waarop PSV in Stuttgart ten koste van Benfica de Europa Cup 1 won na strafschoppen en Anton Janssen de laatste binnen trapte.  Misschien was de absolute top in het sterrenensemble van PSV net een brug te ver voor Janssen. Maar dat hij een meer dan gemiddelde eredivisievoetballer was, hebben de statistieken bewezen. Een begaafd technicus met een mooi linkerbeen. “Ik hou van voetbal, dat staat centraal. Als trainer wil ik dat graag terug zien in mijn ploeg. Verzorgd voetbal vanuit een gedegen opbouw.”

Onlangs slaagde Janssen voor het diploma Coach Betaald Voetbal. Niet voor niets. “Natuurlijk heb ik bepaalde ambities. Maar teveel plannen heeft geen zin, je kunt onderweg zoveel tegenkomen.” Bij NEC assisteert Janssen komend seizoen hoofdcoach Alex Pastoor. “Vooral tijdens de trainingen. Jack de Gier en Ron de Groot zijn de vaste assistenten, die er altijd zijn. Bij de wedstrijden zal ik niet altijd aanwezig kunnen zijn, want Gemert krijgt de hoogste prioriteit. NEC is mijn cluppie, ja. Ik ben daar begonnen en geëindigd. Maar aan de andere kant was ik ook graag bij PSV gebleven, een fantastische club.” De drang om op eigen benen te staan, leidde er toe dat Janssen een andere weg koos. Die van de geleidelijkheid, op weg naar? “Ooit hoop ik inderdaad hoofdcoach van NEC te worden. Dat durf ik gerust uit te spreken”, aldus Janssen, die maandag bij Gemert de eerste training leidde. In de aanloop naar het duel met Helmond Sport (19 juli), maar met de competitie uiteraard als hoofddoel. “Gemert één van de favorieten? Nou ja, ze mogen best wel het een en ander van ons verwachten. Daar lopen we niet voor weg.”

Be Sociable, Share!