‘Als een tierelier’

Chris vd Dungen BrabantiaMet tien punten uit de laatste vijf duels is Brabantia lekker bezig. En wel zodanig dat de formatie van Chris van den Dungen handhaving in de Hoofdklasse in eigen hand heeft. “Ook toen het voor de winterstop minder ging qua resultaat, hebben we als staf gehamerd op de onderlinge verhoudingen. Ook na wederom een nederlaag. Dat is de basis gebleken voor de positie waarin we ons momenteel bevinden. Het klikt als een tierelier.”

De coach geeft toe dat de tussentijdse komst van een aantal versterkingen substantieel heeft bijgedragen aan de puntenreeks. “Jongens als Jaafar Aafouallah en Pierre Butella maken Brabantia sterker. Niet alleen tijdens de wedstrijden. Het trainingsniveau is gestegen. Waar voorheen elf spelers bij wijze van spreken bij voorbaat al wisten dat ze speelden, is de concurrentie nu toegenomen. Dat maakt voetballers scherper. Zo werkt dat nou eenmaal. Het is overigens geen vanzelfsprekendheid dat alles nu goed gaat komen, maar de kans op lijfsbehoud is reëel. Inderdaad, momenteel hebben we als staf ineens een luxeprobleem. Er zullen nu iedereen beschikbaar is keuzes gemaakt moeten worden. Maar dat vind ik geen enkel bezwaar, hoor.”

Spanningsveld

Van den Dungen weerspreekt dat Brabantia van zijn geloof is gevallen door de’aangewaaide’ aanvullingen rond de winterstop. “Het beleid is echt niet veranderd. Waar mogelijk inzetten op eigen jongens en eigen jeugd is nog steeds het doel. Er is mijns inziens altijd een spanningsveld tussen ambitie en de doorstroom en inpassing van clubspelers. De praktijk heeft tot nu toe uitgewezen dat de kwalitatieve kloof tussen het eerste en het tweede elftal inclusief jeugd groot is. Er lopen zeker talenten rond bij Brabantia maar die hebben nog wat tijd nodig. De investeringen in de jeugdopleiding zijn bovendien  onveranderd gebleven. Dus op termijn gaat de club daarvan profiteren, dat kan bijna niet anders.”

Op een ander vlak trouwens ook, wellicht. Volgens Van den Dungen overweegt een aantal spelers met een Brabantia-verleden dat momenteel elders voetbalt om terug te keren op het oude nest. “Spelers met het vereiste niveau. Waarom? Omdat zij horen en zien dat Brabantia op allerlei fronten aan de weg aan het timmeren is. Van de huidige selectie heeft het merendeel inmiddels toegezegd te blijven. Een groep die in augustus nog min of meer vreemden voor elkaar was en met de tijd behoorlijk hecht is geworden. Niemand pist buiten het potje, zeg maar. De sociale beleving is groot.”

Be Sociable, Share!