Aanloopperiode voorbij?

foto Bert Stottelaar

Drie gespeeld, een puntje. In prestatief opzicht mag de start van debutant UNA/Brinvast in ’s lands hoogste amateurvoetbalklasse als moeizaam omschreven worden. Coach Bas Gösgens zegt er niet wakker van te liggen. “Want we weten waar het aan schort. Voetballend kan UNA beslist mee in de Topklasse, daarover bestaat wat mij betreft geen twijfel. Het zal alleen wat zakelijker moeten, want foutjes of onoplettendheden worden resoluut afgestraft.”

Met name de tweede helft van het duel bij VVSB (woensdagavond, 1-1)  bood Gösgens extra motivatie en inspiratie. “Vanuit het verleden is bekend dat UNA sterk en effectief is vanuit de omschakeling. In deze wedstrijd op dit niveau slaagden wij er toen in om een ongelofelijke druk op de tegenstander uit te oefenen. We hebben misschien wel tachtig procent van de tijd op hun helft gespeeld. Zonde dat we maar één keer scoorden, maar de uitvoering was prima. Van die spelopvatting zullen we waarschijnlijk vaker gebruik maken of moeten maken, want wij worden natuurlijk ook geanalyseerd.”

Flexibel zijn. In daden, woorden  en in geest. “Daar draait het volgens mij om. Eigen spel spelen? Dat kan behalve Barcelona toch niemand. Ja, misschien Ajax op nationaal niveau. Je kunt de intentie hebben om vooruit te voetballen, maar dat kan op verschillende manieren en dat brengen wij in de praktijk. Zonder de spelers teveel druk op te leggen. Je moet dit, je moet dat. Dat werkt niet. In gesprek blijven met de spelers, bij voorkeur op een ontspannen manier. Uiteindelijk beseffen de spelers zelf wel wat nodig is om op dit podium wedstrijden te winnen. De basiskwaliteiten hebben ze in huis, anders stel ik ze niet op. En dat vertrouwen geldt ook voor degenen die momenteel niet spelen.”

‘Fantastisch’

In dat kader was het voor Gösgens mooi om te zien dat de wissels die hij in Noordwijkerhout – vanwege blessures – tijdens de rust toepaste, uitgroeiden tot versterkingen. “Mickey van Hooft en Ritchie Sam Anpong deden het fantastisch. Een bewijs dat UNA in de breedte inderdaad aan kracht gewonnen heeft. Zondag JVC Cuijk, ja. Medekoploper? Tja. Wij weten hoe die ploeg speelt en stellen daar ons strijdplan tegenover. Zoals gebruikelijk. Ik acht ons in staat om die wedstrijd te winnen. Na woensdag hebben we weer wat bijgeleerd en conditioneel zit het goed bij ons, ondanks de belasting van vier duels binnen tien dagen. Misschien heeft UNA een wat langere aanloopperiode nodig gehad om te wennen aan de wetten van deze afdeling, maar ik vermoed dat die nu een heel eind achter de rug is.”

Be Sociable, Share!