5220 minuten

Dit seizoen kwamen er tot nu toe 347 spelers in actie in de Zondagtopklasse. Vijftien daarvan, waaronder vijf keepers, speelden de volle negentig minuten. Eén van de tien spelers die dat presteerde is Matthias van Zanten, de linksback van JVC Cuijk.

Op zestienjarige leeftijd debuteerde Matthias in het eerste elftal van UDI’19. Hij werd er gezien als de exponent van de jeugdopleiding. Groot is dan ook de verwondering bij clubleiding en supporters van de Udense club als hij aan het einde van het seizoen 2008/2009 te kennen geeft naar JVC Cuijk te verkassen. Opmerkelijk omdat zowel UDI’19 als JVC Cuijk in het seizoen daarop in de hoofdklasse spelen. Van Zanten: “Ik wilde per se in de top van het amateurvoetbal spelen en de kans daarop was bij JVC Cuijk net wat groter dan bij UDI’19. Dat neemt niet weg dat ik de verwondering in Uden best kan begrijpen, omdat de achterban van de Udense club JVC Cuijk toch als een concurrent ziet.”

Bij Jan Van Cuijk krijgt hij van trainer Willie Willems meteen een plaats in de basis. Even verder op, in Nijmegen, begint hij op hetzelfde moment de HBO-studie International Business and Languages. Hij ontwikkelt zich bij zijn nieuwe club tot een vaste waarde. Het eerste seizoen mist hij maar twee competitiewedstrijden. De linkerverdediger: “Voor de wedstrijd tegen de latere kampioen Gemert, die met we met 6-1 wonnen, was ik geschorst. Never change a winning team, moet Willems gedacht hebben, met als gevolg dat ik de wedstrijd daarop tegen mijn oude vereniging op de bank begon. Sindsdien heb ik sinds 13 december 2009 geen competitieminuut meer gemist. Inmiddels heb ik 58 achtereenvolgende competitiewedstrijden, oftewel 5220 minuten, van de eerste tot en met de laatste minuut gespeeld.”

Linksback

Een echte verklaring voor die unieke prestatie heeft hij er niet voor, net als zijn trainer Jan van Deinsen. “Wat ik altijd wel bij hem zie, is een enorme gedrevenheid, een opperste concentratie, de kunst om gekke dingen te laten en een liefde voor het spelletje bij zowel het trainen als in de wedstrijden”, aldus Van Deinsen. “Komt nog bij dat niet alleen bij ons maar bij bijna alle clubs nauwelijks concurrentie is voor de linksbackpositie.” Van Zanten relativeert zijn reeks heel nadrukkelijk: “Je moet allereerst het nodige geluk hebben. En bij de duels die je aangaat, altijd weten hoe je die wilt aangaan. De juiste timing en het voorkomen van onnodige overtredingen. Ook je houding in de wedstrijd tegen de scheidsrechter is daarbij heel bepalend. Scheidsrechters zijn ook gewoon mensen.”

Als alles volgens planning verloopt zal Hans Kraay junior, die Van Deinsen straks als trainer opvolgt bij de Cuijkse club, Van Zanten de eerste helft van het komende seizoen moeten missen. In zijn studie voor een functie in het bedrijfsleven is voor die periode een stage in het buitenland gepland, en die wil Van Zanten in Amerika doen. Van Zanten: “Best wel jammer, maar naar die periode in het Amerikaanse Wisconsin kijk ik ook reikhalzend uit.”

Tekst Karel de Rooij

Be Sociable, Share!