51/49 en 24=28

Matthias van Zanten (rechts) in duel met Marc KootSinds Matthias van Zanten in 2009 van UDI’19 overstapte naar JVC Cuijk, is er vanuit het Udense elk jaar eigenlijk wel een polsmomentje geweest. Vriendelijk doch gedecideerd wees de nu 24-jarige verdediger de vraag over een eventuele terugkeer telkens van de hand. Deze keer zal Van Zanten daadwerkelijk met UDI om tafel gaan. “Maar ook met JVC. Ik kijk het de komende weken even aan…”

De reden waarom Van Zanten binnenkort wel constructief met UDI gaat praten, is helder. “De ambities van UDI zijn er nu niet alleen in woorden. Dat Randy Hofmeijer inmiddels al voor zijn en mijn ouwe club heeft gekozen is een duidelijk signaal in die richting. Dat scheelt wellicht ook iets in de keus die ikzelf ga maken. 51/49 ten voordele van UDI? Nou, ik hou er eigenlijk niet van om zo’n geval in procenten uit te drukken, maar misschien is deze verhouding wel reëel. Maar meer ook niet. Ik moet sowieso eerst maar weer eens gaan voetballen.”

Dat heeft de linkspoot het voorbije halfjaar namelijk niet of nauwelijks gedaan. Hij verbleef in verband met zijn studie in de US of A. “Een onvergetelijke periode van vier maanden. Heb heel veel gezien, veel nieuwe vrienden opgedaan. Eigenlijk voor de eerste keer sinds mijn zesde heb ik voor een langere tijd weinig met voetbal te maken gehad. Hield met lopen, fitness en zwemmen wel mijn conditie op peil, maar een bal heb ik alleen af en toe op internet voorbij zien komen”, geeft Van Zanten aan dat helemaal voetballoos blijven er per saldo toch niet in zat. “Je wilt ook een beetje op de hoogte blijven, hè. Ook via de whatsapp met ploeggenoten. Wat ik achteraf gezien het meest gemist heb is dat kleedkamergevoel. Maar hoe dan ook was het verfrissend om ook eens te ervaren dat er meer is dan alleen maar voetbal.”

Afstudeerstage

Sinds zijn terugkomst in Nederland een maand geleden heeft Van Zanten vanwege de weersomstandigheden tot dusver alleen maar een wedstrijdje met de reserves van JVC kunnen spelen. “Fysiek heb ik die vier maanden goed doorstaan. Heb, in tegenstelling tot wat je vaker hoort, geen last van de hamstrings en liezen. En het balgevoel is eigenlijk ook in orde. Heb geen moeite tijdens de positiespelletjes en met de pass- en trapoefeningen. De echte voetbalconditie, daar moet ik de komende weken nog aan werken”, weet de Udenaar, die komende zomer zijn studie International Business and Languages verwacht af te ronden. Een ander klein voordeeltje voor UDI: hij zegt dat het hem uit praktische overweging beter zou uitkomen als zijn standplaats Uden is bij de afstudeerstage.

“Maar uiteindelijk wil ik puur op het voetbal gericht kiezen. Ga ik voor de ambities van UDI of voor een zo hoog mogelijke klassering met JVC in de Topklasse? Er staat nu geen druk op. Ik wacht de ontwikkelingen vooralsnog even af”, verzekert de jongeman met de ervaring van een voetballer die op zijn top zit. Mijn voetballeeftijd 28? Grappig, zo had ik er nog nooit tegenaan gekeken. Maar het klopt eigenlijk wel. Afgezien van het laatste jaar heb ik sinds mijn zeventiende immers al aardig wat wedstrijden op niveau gevoetbald, ja…”

Be Sociable, Share!