‘Zijn tot meer in staat’

foto Gert-Jan van Linschoten

Peter Sweres erkent dat hij vooraf getekend zou hebben voor negen punten uit vier duels. “Maar eerlijk gezegd sta ik er toch niet van te kijken. Ik had al een sterk vermoeden dat DOSKO in voetballend opzicht mee zou kunnen in de eerste klasse.” Inspelen op de momenten dat zijn ploeg de bal niet heeft, krijgt in deze dagen de meeste aandacht van de coach uit Breda.

Daarbij dient voor Sweres de 5-0 nederlaag bij Vlissingen in speelronde 2 als leidraad. “Verliezen kan en mag, maar niet met zulke cijfers. In de voorbespreking op het duel met JEKA heb ik die wedstrijd  nogmaals aangehaald. Erop gewezen dat een zekere mate aan volwassenheid ook deel uit maakt van het voetbal op dit niveau. Dan mag je best weleens wat minder aardig zijn tegen elkaar. Ook al is het een vriendenteam”, aldus Sweres, wiens lessen in Breda (1-2 winst) naar eigen zeggen al heel behoorlijk werden opgepikt.

“We hebben wel wat kansjes weggegeven, maar ik vind dat DOSKO zich goed staande heeft gehouden tegenover het opportunistische spel van JEKA.” Een speelwijze die hij trouwens niet verwachtte. “Zij kozen snel voor lengte en speculeerden op de twee ballen. Misschien vanwege het veld, dat kan. Want dat was niet best. Het gras was erg lang. Ik begreep dat de gemeente niet korter mag maaien in verband met de kwetsbare ondergrond.”

Kunstgras

Zulke problemen zijn in Bergen op Zoom niet aan de orde, want DOSKO werkt de thuisduels af op kunstgras. Van het allereerste soort. “Inderdaad, ik kan me voorstellen dat onze tegenstanders daar aan moeten wennen”, geeft Sweres het voordeeltje toe. Los daarvan probeert hij zijn team altijd te laten denken en handelen vanuit balbezit. Da’s overigens geen al te moeilijke klus, want de ploeg herbergt vooral pure voetballers. “Als we erin slagen iets meer de balans te vinden in wat wel en wat niet kan op dit niveau, zijn wij een geduchte tegenstander voor elke ploeg. Wij zijn tot meer in staat dan we tot dusver hebben laten zien. Zondag DESK, ja. Hoewel zij een flink pak slaag kregen van Best Vooruit in mijn ogen één van de favorieten. Een mooie graadmeter voor ons. Nee, joh. We pakken natuurlijk wat we pakken kunnen, maar als wij onderin wegblijven, hebben we het gewoon goed gedaan. Een stabiele eersteklasser worden. Daar willen we naar toe.”

Be Sociable, Share!