‘Wil af van: we zijn maar een dorpsclubje’

Jef VelsTwee studenten van de UVT gingen het gesprek aan met Jef Vels, de bevlogen voetbaltrainer van derdeklasser MVC uit De Mortel.

 

W/J

Je bent in augustus gestart bij VV MVC, een dorpsclub die de sprong heeft gemaakt naar 3e klasse, hoe kwam het zo?

JV

Een goede collega van mij, trainer Marc van de Ven  van VV Ven horst, vroeg mij enkele wedstrijden te scouten. Ik belandde zo ook op het sportpark van VV MVC, waar ik hartelijk werd verwelkomd door enkele bekenden. Deze hadden  een cursus bij mij gevolgd toen ik nog in dienst was van de KNVB. Het weerzien was prettig en we raakten aan de praat. En van het één kwam het ander.

W/J

Je bedoelt?

JV

Ook MVC was blijkbaar op zoek zoals meerder teams naar een nieuwe trainer en tijdens latere ontmoetingen kwam ter sprake of ik nog beschikbaar zou zijn en dat was ik.

W/J

Beschikbaar, maar dan is VV MVC toch wel een opmerkelijke keuze?

JV

Misschien wel voor de buitenwereld maar voor vooral mijn gezin helemaal niet. Ik moet overigens eerlijk zijn, héél veel te kiezen had ik niet. Ik had gesproken met een zaterdag hoofdklasser in het westen van het land en een Belgische topklasser. Mijn partner Ans vooral was niet echt gecharmeerd van het feit dat ik weer 4 maal per week honderden kilometers moest maken on te werken. Bovendien groeide het aantal opdrachten van mijn “kindje” Holland Soccerways.

W/J

Maar toch, een neo 3e klasser waar geen betalingen plaatsvinden?

JV

Dat was misschien wel DE uitdaging. Nadat ik gesprekken had gevoerd met spelersraad, TC, en bestuur, heb ik besloten om HET te doen. Daarop aansluitend ben ik alle wedstrijd van MVC gaan bekijken en heb ik zelfs een rol achter de schermen gespeeld bij de promotie van de club.

W/J

Welke rol?

JV

Mij werd gevraagd of ik de tegenstanders wilde bekijken die MVC zou krijgen in de nacompetitie. Dat heb ik gedaan en heb mijn bevindingen en de mogelijke strijdwijze die IK zou toepassen aan de personen doorgespeeld die mij dit gevraagd hebben. Blijkbaar hebben zij daar iets meegedaan. Ik wil  uitdrukkelijk vermelden dat de promotie wel in de periode van mijn collega Theo van de Zanden heeft plaatsgevonden.

W/J

U bent voortvarend te werk gegaan, stagedag, trainingskamp in Duitsland en dan zulke slechte resultaten.

JV

In mijn beleving heeft mijn werk weinig met voortvarend te maken, ik ben professional en werk graag in een goede structuur en houdt graag van een goede voorbereiding. Ik kan me voorstellen dat dat even tijd nodig had om te landen in De Mortel. Maar alles wat ik doe heeft een doel, ik hou niet van bezigheidstherapie.

W/J

Neemt niet weg dat de resultaten uiterst bedroevend waren.

JV

Zo kun je het ook noemen, ik ben ook geschrokken  van het aantal, dat wij slikten en vooral de wijze waarop. Veel tegendoelpunten uit stilstaande fase en uit de omschakeling, dat zegt heel veel over de wijze waarop de spelers de 3e klasse ingegaan zijn.

W/J

En de vele blessures?

JV

Ja, dat klopt, daar wil ik me echter niet achter verschuilen. Maar een feit is wel dat wij helaas nog niet ÉÉN wedstrijd met dezelfde spelers hebben kunnen spelen, sterker nog dat kunnen we a.s. competitie wedstrijd nog steeds niet. Het blijft inpassen en aanpassen.

W/J

Inmiddels hebt u enkele nieuwe ervaren spelers erbij als spelende lid en traint sinds enige weken een speler mee die ook heel veel ervaring meebrengt.

JV

Jullie zijn goed geïnformeerd. Maar het klopt zowel Theun Ketelaars als Jeroen van Moorsel zijn aanwinsten. Zij kunnen onze selectie sterker maken. Belangrijk is bij onze club dat nieuwe spelers sociaal “inpasbaar” zijn. Het was  voor mij namelijk geen enkel probleem om spelers te laten komen. Diverse spelers hebben mij gebeld toen het bekend werd dat ik MVC zou gaan trainen. Het bestuur is helder hierin. Spelers moeten een binding hebben met De Mortel.

W/J

U hebt inmiddels bijgetekend, hoe ziet u de toekomst?

JV

Ik neem aan dat jullie doelen op mijn toekomst bij VV MVC? Ik hoop minimaal tot einde seizoen 2014 te blijven en ik hoop dan te kunnen zeggen dat wij met z’n allen ons doel bereikt hebben, nl. stabiele 3e klasser zijn. Wat er op mijn pad komt, zal ik zorgvuldig overwegen. Ik ben niet meer zo piep, wel zeer ambitieus, het enige wat ik mis is de gretigheid die ik wel heb  en ettelijke spelers helaas niet. Op een ‘ander’ niveau was dat wel aanwezig en dat is wel de basis van het spelletje. Maar ik voel me thuis bij De Mortel, ik heb in Jeroen van Oosterwijk een voetbalmaatje die veel werk verricht er zijn collega’s zoals Irma( verzorging ) en Danny (trainer) die het hart op de goede plaats hebben voor de club en dat is onmisbaar.

W/J

Wilt u nog iets toevoegen?

JV

Ik wil nog kwijt dat ik de hoop heb dat wij met z’n allen, waarbij ik ook de jeugdafdeling van MVC wil betrekken, een weg in gaan slaan die continuïteit kan waarborgen. En dat houdt dus in scholen van trainers, selecteren op kwaliteit en af van de uitspraak:  ‘ja maar, we zijn maar een dorpsclubje’.

W/J

Hartelijk dank voor dit openhartige gesprek!

Willem van de Sande en Janine Janssen studenten UVT

Be Sociable, Share!