‘We moeten realistisch zijn’

foto Gerald van Zanten

Dadelijk twee keer pieken en we staan in de Hoofdklasse. Het zijn van die opmerkingen die zijn wenkbrauwen doen fronsen. “Na bijna een heel seizoen is maar één conclusie gerechtvaardigd: Roda Boys Bommelerwaard is een middenmoter en niets meer”, vindt Miguel van den Dungen, de coach die met de eersteklasser de eerste periode pakte, maar daarna wegzakte.

Een blik op de ranglijst en dan met name richting doelcijfers vertelt eigenlijk het hele verhaal. Het aantal gescoorde doelpunten (47) is ruimschoots voldoende. Het aantal tegentreffers (56)  is echter exorbitant hoog, zeker voor een ploeg die meer zou willen. “Als wij achter komen, gaan wij op een gegeven moment één-op-één spelen. Je moet toch wat proberen. In die situaties laten we het te vaak lopen. Je kunt ervoor kiezen om de boel achterin dicht te gooien, maar dat is niet mijn stijl van voetballen.”

En in feite ook niet van zijn spelers. “Voorin hebben we voldoende kwaliteit. Het verdedigende gedeelte is voor verbetering vatbaar”, zegt Van den Dungen met gevoel voor understatement. Achter de schermen is de leiding van de club bezig met versterkingen op dat vlak. “Maar de middelen zijn ook hier minder geworden. Dat is een gegeven, maar daar moet je dan ook naar handelen. Het verwachtingspatroon is – met name van de mensen rondom de club – niet overeenkomstig de realiteit. Om een rol van betekenis te kunnen spelen, heb je op de eerste plaats een bredere selectie nodig. En daarnaast zit er gewoon weinig achter de eerste selectie. Het niveauverschil blijkt dan veel te groot.”

Kwetsbaar

Tussentijds raakte Van den Dungen bovendien twee spelers (Jordy Brands en Michel Kooijman) kwijt. “Daar is eigenlijk al genoeg over gezegd en geschreven. Misschien zou het zo kunnen zijn dat die twee het vermogen misten om in de spiegel te kijken, laat ik het daar op houden.” Heel houden wordt het motto voor Roda Boys in de twee nog resterende reguliere competitieduels. “En dan stappen we blanco in de nacompetitie. Waarin we natuurlijk proberen eruit te halen wat erin zit. Maar verwacht geen wonderen, ook richting volgend seizoen. Als we iedereen fit en aan boord hebben, beschikt Roda Boys over een leuk ploegje. Als dat niet het geval is en in de praktijk is dat nou eenmaal een gegeven, zijn we kwetsbaar. Het zou alvast winst zijn als iedereen die Roda Boys een warm hart toedraagt, zich dat realiseert.”

Be Sociable, Share!