Van Nielen voor z’n allerbelangrijkste duel

JohnvanNielenOp maandag 24 december gaat hij onder het mes. “Op mijn verjaardag, Eerste Kerstdag, lig ik dan op intensive care. Een mooi cadeautje, nietwaar?” Gesteund door een vleugje galgenhumor kijkt John van Nielen met vertrouwen uit naar wat komen gaat. Bij de voormalige prof (50) van FC Den Bosch en thans trainer van EVVC werd maagkanker vastgesteld. Dat orgaan wordt over een paar dagen uit zijn lichaam verwijderd.

“Wellicht constateert de chirurg ook andere mankementen als het open ligt, maar daar gaan we vooralsnog niet van uit. Ook zonder maag kun je verder leven. In feite fungeert de maag alleen als een opvangtank. Het zal alleen wat aanpassingen vergen. Normaal eet je gemiddeld driemaal per dag, dat zal dan tien tot twaalf keer worden. Met heel fijn gemalen voedsel dat dan rechtstreeks in de dunne darm belandt. En vervolgens kijken hoe mijn lichaam daarop reageert”, spreekt Van Nielen openhartig over zijn ziekte.

Overleven

“Ik heb kanker. Ongelofelijk kloten, maar wel de realiteit. Natuurlijk heb ik die waaromvraag gesteld. Hoe kan ik nou maagkanker krijgen? Nooit gerookt, matig drankgebruik. Geleefd als een topsporter. Normaliter komt zoiets ook veel vaker voor bij mensen vanaf zestig en ouder. Tja, uiteindelijk blijkt het gewoon pure pech en heb dat als zodanig geaccepteerd. Ik moet er mee dealen en dat ga ik dan ook doen. Laat me niet gek maken door allerlei gedachtegangen enzovoorts. Nee, mijn eerste en enige doel wordt nu herstel, daar ga ik me op focussen. Overleven”, verzekert Van Nielen, die de chemokuren van de voorbije periode sinds het einde van de zomer goed verwerkt heeft en met behulp van speciaal voedsel inmiddels rond zijn oorspronkelijke gewicht (80) zit.

“Vooropgesteld, pijn heb ik nooit gehad. Maar op een gegeven moment zat ik op slechts 68 kilogram. Nog twee kilo eraf en ik zit op mijn gewicht als voetballer van FC Den Bosch”, grapte Van Nielen ook toen, in de periode waarin hij vier weken geen voedsel binnen kon houden. Sondevoeding bood soelaas. “Dat zag er best raar uit, natuurlijk. Met een slangetje door je neus en met dat rugzakje. Maar ik heb zo goed en zo kwaad het kon gewoon doorgefunctioneerd. Wilde per se niet binnen blijven zitten. Naast mijn gezin heeft ook het voetbal me veel steun gegeven. Ben ook gewoon bij EVVC blijven komen. Op trainingsavonden en wedstrijddagen. De trainingen bereidde ik voor en op zondag deed ik de bespreking. Heb maar één wedstrijd gemist.”

Petje af

Het deed Van Nielen heel veel toen de leiding van EVVC zijn contract onlangs verlengde. “Zoals ik al zei: ik heb mijn ziek zijn heel toegankelijk gemaakt. Ik heb het bestuur verteld dat ik het volkomen zou begrijpen als ze voor volgend seizoen een andere trainer zouden aanstellen. Het is immers toch afwachten hoe alles gaat verlopen. Maar dat was volgens hen totaal niet aan de orde. Deze actie heeft me echt gesterkt. Ik was tot voor 2011 nog nooit op het sportpark van EVVC geweest, maar in alles is het een prachtige club. Met een jonge en talentvolle selectie, waarmee we in het voorjaar kampioen werden en nu op de tweede plaats staan in de derde klasse. Een erg zelfstandige groep ook. Petje af voor de manier waarop ook zij met deze situatie omgaan. Straks weer gezond én opnieuw kampioen? Dat zou mijn ultieme wens zijn. Hoewel, da’s natuurlijk niet helemaal waar”, refereert hij aan de persoonlijke strijd die hem te wachten staat. Duels met Ajax, PSV, Feyenoord en noem maar op, hij heeft ze allemaal doorstaan. En vallen totaal in het niet bij het verreweg belangrijkste dat gaat komen.

Be Sociable, Share!