Van grootbekken naar ideale schoonzonen

foto Gerald van Zanten

Een kleine drie maanden is Miguel van den Dungen nu aan de slag als coach van Roda Boys Bommelerwaard. De Bosschenaar is in een nieuwe wereld verzeild geraakt, die van het zaterdagvoetbal. “Echt, de beleving is tig keer groter dan dat ik op zondag altijd gewend ben geweest”, weet hij nu al. “Met een groep zonder fratsen, zonder haantjesgedrag. Weet niet wat ik meemaak.”

Dat de resultaten in de eerste klasse tot op heden bijna perfect zijn, weegt natuurlijk ook een beetje mee in zijn beoordeling. Zeven gespeeld, zes keer gewonnen en een gelijkspel. De periodetitel ligt voor het grijpen. “Jawel, maar als je onze voorbereiding had gezien, inclusief de kritiek die op ons neerdaalde… Als selectie, spelers en begeleiding, zijn wij altijd rustig gebleven. We wisten waar we mee bezig waren. Vorig seizoen was moeizaam met een vracht tegengoals als symbolisering daarvan. In de aanloopfase wil je als nieuwe trainer alle 22 beschikbare selectiespelers aan het werk zien, maar zo snel als mogelijk hebben we nadien naar een vaste formatie toegewerkt. De formatie, daar draaide het om en nog steeds. Elke speler kent zijn taak en voert die ook uit.  Met een verdedigend blok en een aanvallend blok. Deze organisatie is heilig, daar kunnen we te allen tijde op bouwen en terugvallen.”

Karakterologisch

Aan zaken als verdedigen op lijn en andere tactische foefjes wil Van den Dungen pas in een later stadium denken. “Stapje voor stapje wil ik zorgen voor doorontwikkeling, het is nog te vroeg om dat allemaal in één keer te willen, voor zover dat al kan. Het was een jaar geleden dat Roda Boys voor het laatst de nul hield. En wat denk je? Voor de beker kregen wij in augustus met 5-3 klop van Rijsoord en de eerste competitiewedstrijd was uitgerekend tegen Rijsoord. Het werd 0-5! Op het juiste moment was de klik ineens daar en vanaf toen is het gaan lopen. Nog niet eens zo zeer qua spel, hoewel we zaterdag in de topper bij Sliedrecht ons beste voetbal tot op heden speelden. We zijn er nog lang niet, daar zijn we ons met name zelf heel goed van bewust. Maar Roda Boys is wel op de goede weg. Met een karakterologisch perfecte groep. Iedereen luistert gewoon, ik zou bijna zeggen ideale schoonzonen”, aldus Van den Dungen waarbij een lichte vorm van verbazing doorklinkt na zijn tijden in en rondom het Bossche bij clubs als BVV, OJC Rosmalen en RKJVV.

Be Sociable, Share!