Titel van de vriendschap

foto Ed Eichhorn

Op 12-jarige leeftijd kwam hij uit een door een verschrikkelijke burgeroorlog verscheurd Congo  moederziel alleen naar Klundert. Op zoek naar zijn familie. Hij was altijd al gek van voetbal en eenmaal in Nederland ging hij bij de plaatselijke trots spelen. Toen hij enkele jaren later te horen kreeg dat hij als asielzoeker uitgeprocedeerd was en dus terug moest naar Congo, kwamen de club, de school en het hele dorp in actie. Eric Fuanani mocht uiteindelijk blijven en nu betaalt hij Klundert terug. Mede dankzij zijn goals pakte Klundert de titel en promotie naar de tweede klasse van het zaterdagvoetbal.

Fuanani begon in de D2 van voetbalvereniging Klundert. En talent had hij, want RBC Roosendaal pikte hem op. Uiteindelijk brak Fuanani daar niet door en keerde hij terug op het oude nest. De laatste jaren was het steeds net niet bij zijn cluppie, maar zijn komst verbreedde de mogelijkheden. Op de vraag of de inmiddels 21-jarige Congolees dit seizoen het verschil gemaakt heeft, wil hij niet antwoorden. Misschien speelde het team met iets meer vertrouwen omdat men wist dat er toch wel gescoord zou worden, maar verder wil hij niet gaan. “Het is een echte teamprestatie. Een prestatie van vrienden onder elkaar.”

Snelheid, een krachtige fysiek en een individuele actie gekoppeld aan scorend vermogen zijn de handelswapens van Fuanani. Aan zijn kopkracht en linkerbeen moet het nodige geschaafd worden, zegt hij. De aanvaller die volgend jaar een Nederlands paspoort krijgt, is op zich wel geïnteresseerd in het spelen op een hoger niveau. Diverse clubs uit de top van het amateurvoetbal klopten al bij hem aan, maar hij is helemaal happy bij zijn Klundertse vrienden. Alleen een heel goed bod kan hem misschien in de verleiding brengen.

Over het volgend seizoen kan Eric nog niet veel zeggen. “Er komt een nieuwe trainer. Het cv van Arno Gabriëls ziet er goed uit en het is een aardige man.” Fuanani vermoedt dat er geen mutaties gaan plaatsvinden. “Maar ook met deze selectie moeten we in de middenmoot kunnen meedraaien. Ik zou ook graag een periodetitel pakken zodat we weer leuke nacompetitiepotjes kunnen spelen”, loopt hij alvast op de zaken vooruit. Het maakt Eric niet uit in welke tweede klasse ze straks worden ingedeeld. “We gaan uit van onze eigen kracht en ik kijk er naar uit om tegen wat meer voetballende ploegen te gaan spelen, zodat onze kwaliteiten nog beter tot hun recht komen.”

Voetbal geeft Fuanani vreugde. Alleen net na de winterstop kende hij een mindere periode vanwege een slepende liesblessure. Hierdoor speelde hij naar eigen zeggen op slechts 70 procent van zijn kunnen. In die periode werd ook van naaste concurrent The Gunners verloren. Maar uiteindelijk zegevierde de kwaliteit. De 7-0 tegen het Zevenbergse Seolto is een moment dat Fuanani het meest is bijgebleven. Naast uiteraard de kampioenswedstrijd in Krabbendijke. Waarin hij de titel pakte die voor hem meer betekende dan ‘alleen maar’ een eerste plaats. “Dit was titel van de vriendschap.”

Tekst: John de Does

Be Sociable, Share!