Sportieve plicht

Het is een wederkerend fenomeen aan het einde van de competities: het (niet) vervullen van de sportieve plicht. Met Nulandia is Hans van Es nog volop verwikkeld in de strijd tegen degradatie. Een gevecht waarin ieder puntje telt, mogelijk zelfs ieder doelpuntje. “Vooropgesteld, wij moeten zondag bij EFC gewoon zelf winnen en dat zal een zware klus worden. Maar ik heb toch een rare smaak, nu al. Brabantia, tot voor dit weekeinde titelkandidaat, dat thuis met 2-7 eraf gaat tegen een normaliter moeizaam scorend Nemelaer.  Bewijzen heb ik niet, maar wel bepaalde vermoedens.”

Ziet Van Es (foto) spoken? “Welke motieven? Brabantia wil geen kampioen worden. Okay, twee weken geleden wonnen ze van Nuenen, maar dat had met de onderlinge rivaliteit te maken. Komend weekeinde speelt Nuenen bij Nemelaer, de ploeg die er mede voor gezorgd heeft dat Nuenen zondag al kampioen werd. Drie keer raden wat daar het resultaat gaat worden.” Pierre van den Eeden, de coach van Nuenen, reageert open en eerlijk op deze kwestie. “Weggeven gaan wij het niet, maar wij missen een aantal basisspelers en de meeste jongens zijn echt op. En de drive is nu natuurlijk een stuk minder. Daar kun je heel ingewikkeld over doen, maar dat is een gegeven. Ook al ga ik op mijn kop staan.”

In de tweede klasse F daagt voor BVV ook een pikant scenario. Een indrukwekkende inhaalrace van de Bosschenaren heeft ertoe geleid, dat ze bovenaan staan in de derde periode. Maar BVV staat ook nog steeds op een degradatie-nacompetitieplaats en als dat na zondag nog zo is, gaat de periodetitel aan de Bossche neus voorbij. Hamvraag in deze: hoe gaat Taxandria, tegenstander van BVV’s grootste concurrent Sint Michielsgestel, zondag het duel in? “Als de resultaten gunstig uitpakken, kunnen wij nog vierde worden en dan heb je nacompetitie. Dus ik wil gewoon winnen bij Gestel, zoals ik altijd wil winnen. Bovendien is het simpel, je moet op tijd zorgen dat je voldoende punten hebt. Daar heb je een hele competitie de tijd voor gehad. En zo lust ik er nog wel een paar. BVV speelt tegen RKDVC en de coaches Huisman en Meijs kennen elkaar van de KNVB-cursussen en RKDVC heeft geen sportief belang meer. Dus zeg het maar. Als een trainer in deze fase bepaalde spelers spaart, omdat straks die play-off wedstrijden wachten, is dat een legitieme reden”, aldus Kees van Loon, de coach van Taxandria.

En straks technisch eindverantwoordelijke bij LONGA, dat in diezelfde eerste klasse C ook in de gevarenzone verzeild is geraakt. LONGA ontvangt zondag …. Brabantia. Als door een adder gebeten reageert Frank Weijers op de uitlatingen van Van Es. “Volslagen onzin. Onder mijn leiding vinden zulke zaken niet plaats. No way! Als je zag hoe mentaal gebroken onze spelers waren na afloop. Na de 1-3 namen wij nog meer risico en bij Nemelaer vloog alles er vervolgens in. Wij raakten paal en lat. Ik begrijp dat 2-7 vragen kan oproepen. Misschien dat hij gelezen heeft dat de organisatie van Brabantia nog niet klaar is voor de hoofdklasse, maar als selectie willen wij dat dolgraag, hoor.” Weijers geeft toe dat hij zondag tegen LONGA wellicht spelers zal sparen. “Ik wil zo fit mogelijk aan de nacompetitie beginnen. Dat lijkt me duidelijk. Ik denk dat iedere trainer dat zou doen. Maar de insteek zal absoluut niet zijn dat wij het laten lopen. De eventuele vervangers zullen bovendien gebrand zijn om mij te overtuigen.” Een tweede telefoontje naar Hans van Es dan maar. Indirect hoort hij het relaas van Weijers aan. “Dan ben ik te voorbarig geweest met mijn commentaar. Ik geloof Frank op zijn woord. Bij deze excuses.”

Be Sociable, Share!