Spaanse Furie

foto Fotoallicht.nl

Gaandeweg het voetbalseizoen was bij Michel León Payo steeds meer de gedachte gaan leven dat hij met Brabantia op een plaats in de hoofdklasse afkoerste. Dat gevoel woog hij ook mee in zijn beslissing om niet in te gaan op lokroepen van UNA en UDI’19. “Spijt heb ik er niet van, maar het zit wel in mijn hoofd dat ik hoger wil voetballen. De kans dat we het nu alsnog halen, is klein. Niettemin gaan we zondag bij Bekkerveld voor een stuntje.”

Een talentvolle voetballer van 21 die 18 keer heeft gescoord in zijn debuutjaar in de eerste klasse; geen wonder dat de belangstelling niet uitbleef. Zo werd León Payo verkozen tot beste amateurvoetballer van de regio Eindhoven. Hij is echter de eerste om al die persoonlijke aandacht tot realistische proporties terug te brengen. “Voetbal is nog altijd een teamsport en je doet het dus met zijn allen. Individueel heb ik een lekker jaar gehad, dat klopt”, stelt de aanvallende middenvelder annex aanvaller. “Ik ben eigenlijk een nummer tien, maar kan bijvoorbeeld ook in de spits spelen. Mijn sterke punten? Ben behendig, snel en ik scoor met regelmaat. En ik ga ondanks mijn fysiek de duels niet uit de weg.”

Met recht wordt León Payo zodoende weleens als een Spaanse Furie neergezet. “Mijn ouders zijn Spaans en ik heb de Spaanse nationaliteit. De afgelopen WK-finale? Ha, toen was ik voor Spanje. Ik woon en leef hier al mijn hele leven, geen probleem. Maar als het erop aan komt, tja. Heel dubbel allemaal. Ik ben nogal, hoe noemen ze dat, temperamentvol. Over iets heel kleins kan ik me mateloos opwinden. Een opgewonden standje, inderdaad.” Met het hart op de goede plaats, blijkt als hij desgevraagd vertelt over de reden waarom hij tijdelijk met zijn studie is gestopt. Zonder verder in details te treden: om andere mensen te helpen.

Aan León Payo zal het zondag in Heerlen niet liggen als het gaat om het ontbranden van het vuurtje. “Dieptepunten waren die verliespartijen op het einde van de competitie, waardoor we de titel verspeelden. Thuis tegen Bekkerveld vond ik ons bij de start van de nacompetitie ondanks die 0-2 niet eens zo slecht spelen. Al bespeurde ik wel minder frisheid, minder beweging in ons spel. In ieder geval nog één keer moeten we alles geven.” Aan hem zal het wat dat betreft nooit liggen.

Be Sociable, Share!