‘Scheids aangevallen? Slaat nergens op!’

foto RKDSV.nl

Hij erkent onmiddellijk dat zijn actie geen handige was. “Maar een hand op het schouderblad leggen is heel wat anders dan een scheidsrechter aanvallen, zoals wordt geschreven. Ik word nu afgeschilderd als een agressieve malloot en dat is volledig onterecht”, zegt Sjoerd Bruinsma – hoorbaar ontdaan – in reactie op de nasleep van de rode kaart die de aanvaller van RKDSV zondag kreeg voorgeschoteld in het duel met HMVV.

Een wedstrijd die een paar minuten na de veldverwijzing van Bruinsma bij een 0-0 stand definitief werd gestaakt. “De scheidsrechter zette er een punt achter omdat door supporters wat geroepen werd. ‘Dit gaat de club geld en punten kosten’, hoorde ik hem bij het verlaten van het veld roepen. Echt, het was een heel normale wedstrijd, bijna vriendschappelijk. Ik heb begrepen dat de scheidsrechter zich tijdens de rust bij het bestuur van HMVV heeft beklaagd over beledigende teksten van sommige toeschouwers. De man maakte een enigszins gespannen indruk, hoewel hij op zich prima floot.”

Schuttingtaal

Behalve dan op dat ene moment. “Een uitvallende bal die ik dacht nog net te kunnen halen. Uit mijn ooghoek zag ik de verdediger naderen, maar ik was op tijd. En die speler van HMVV niet. Ik werd geschept, vrije trap dus. Geen vuile overtreding, hij was gewoon te laat. Kan gebeuren.” Doorspelen, gebaarde scheidsrechter Rene Schouten. “Vervolgens knapte er even iets bij mij. In versnelde looppas ben ik zijn richting opgegaan en vroeg hem: ‘wat doe je nou, heb je dat niet gezien?’ Met stemverheffing, maar meer niet.” En dus die hand. “Toen hij die voelde draaide hij zich om en trok meteen rood. Je mag een scheidsrechter niet aanraken, dat weet ik. Maar was dit een scheidsrechter aanvallen? Kom op, dat slaat nergens op!”

Agressieve malloot

Bruinsma (24) geeft toe dat hij een voetballer met emotie is. “Maar alleen in verbale zin en nooit in grove terminologie. Wegens praten heb ik in het verleden diverse gele kaarten gekregen. Meestal nadat ik weer eens een schop had ontvangen. Desondanks niet slim en ik heb me op dat vlak verbeterd. Maar in dit geval waren zelfs de spelers van HMVV verbaasd dat er niet voor een vrije schop gefloten werd. Code 23 staat op het wedstrijdformulier. Het wegduwen of trekken van de scheidsrechter en beledigend taalgebruik. Kijk, als ik wellicht geschorst word, dat is nog tot daar aan toe. Maar zet mij niet neer als een agressieve malloot. Want dat is een belachelijk etiket dat mij wordt opgeplakt.”

foto RKDSV.nl

Be Sociable, Share!