(On)zekerheid

Bas van der Star HVCH

foto HVCH.nl

Op een bepaald niveau komen blijkt in de praktijk vaak eenvoudiger dan er vervolgens ook te blijven. HVCH ondervindt dat dit seizoen. Een jaar geleden streed de Heesche eersteklasser om promotie naar de Hoofdklasse, nu vecht de ploeg van Henri van Alebeek tegen degradatie naar de tweede klasse. Dat lot blijft HVCH na de oh zo belangrijke 0-1 van donderdagavond bij RVU overigens waarschijnlijk bespaard.

Dat wil zeggen: HVCH heeft de regie met een thuisduel tegen HVV Helmond op de laatste speeldag in het vooruitzicht grotendeels in eigen hand. “De ontlading was enorm”, geeft Bas van der Star de gemoedstoestand van de Heesche voetballers aan na de midweekse winst in Zuid Limburg. De spits die vorig seizoen samen met zijn collega-aanvallers goed was voor veertig goals en deze jaargang…. “Gezamenlijk iets van vijftien. Dat onze huidige prestaties daarmee te maken hebben, kan ik moeilijk ontkennen. Hoewel het uiteindelijk natuurlijk een teamverhaal is. Als we vorig seizoen met 0-1 achter kwamen, raakten we niet in paniek. Dan wisten we bij wijze van spreken welhaast zeker dat we de stand alsnog gingen ombuigen. Na onze slechte start is dat gevoel verdwenen. Hoofdzakelijk een mentaal probleem, ja.”

De onvermijdelijke vraag dan, heeft HVCH in 2011-2012 een beetje boven de stand geleefd? “Toen kregen we weleens van tegenstanders te horen dat zij niet snapten dat wij bovenaan stonden. Was niet terecht. We waren zo sterk als team en vol vertrouwen. Dat laatste is dit seizoen in ieder geval niet het geval. Misschien beschikten we wel over teveel goeie spelers, achttien stuks tegen een vaste groep van hooguit vijftien een jaar ervoor. Omdat de trainer dan keuzes moet maken, wist lang niet iedereen waar hij aan toe was. En onzekerheid is niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Daarnaast had ik het gevoel dat we soms met verschillende gedachtes op het veld stonden. Kortom, het was vaak niet meer dan werkvoetbal, vooral tegen de ploegen uit de onderste helft van de ranglijst.”

Rondreizen

Het is nog niet zeker of Van der Star ook volgend seizoen deel uit maakt van de Heesche selectie. Volgens de 27-jarige Hedelaar staat dat los van de huidige resultaten. “Vanaf augustus ga ik samen met mijn vriendin een halfjaar rondreizen in het Verre Oosten. Door eerdere bezoeken aan die regio ben ik gefascineerd geraakt en bovendien, nu zijn we nog in de gelegenheid om deze trip te ondernemen. De leiding van de club heeft me al gezegd dat ik welkom ben als we weer thuis zijn. Ik kijk het nu nog even aan. Om bijvoorbeeld te weten hoe de selectie er straks gaat uitzien, welke aanvallers er zijn. Maar goed, eerst moeten we ons nu definitief veilig spelen in die laatste thuiswedstrijd. Op de eerste plaats ons publiek heeft een goeie afsluiting wel verdiend, vind ik.”

Be Sociable, Share!