Ont- in plaats van overspannen

foto Eva de Bruijn

Het contrast is enorm. Waar Haarsteeg vorig seizoen op de drempel van de eerste klasse stond, moet de tweedeklasser met hetzelfde materiaal momenteel aan de bak voor handhaving. “Het sleutelwoord is vertrouwen, iets anders kan het in mijn optiek niet zijn”, vindt Frank Brands. De coach die zelfs slapeloze nachten kende van de val op de ranglijst die zijn team heeft gemaakt.

De conclusie na een flink portie woelen, wikken en wegen luidt volgens Brands dat een positieve benadering voor deze groep voetballers de oplossing met de meest heilzame werking zal blijken te zijn. Maar wel binnen de gangbare kaders. “Ik zou liegen als ik niet heb nagedacht over alternatieve manieren om de schwung er weer in te krijgen. Maar uiteindelijk vind ik dat een avondje bowlen of wat dan ook neigt naar een vorm van paniekvoetbal. We maken nu fouten die we in het verleden niet maakten. Die vervolgens keihard worden afgestraft. In grote lijnen is dat het hoofdprobleem”, zegt de Rosmalenaar na de 1-5 tegen Unitas.

Wrang

Brands kan niet anders dan bevestigen dat Haarsteeg inmiddels na vijf nederlagen op rij volop in de degradatiezone is beland. “We krijgen vanaf nu allemaal teams die bij ons in de buurt staan. Een overwinning, dat is de remedie. Daar wil ik niet eens over nadenken”, reageert Brands op de stelling dat een afscheid – hij wordt volgend seizoen coach van Geldrop – met een degradatie wel heel erg wrang zou zijn. “Verklaarbaar, maar het gaat er nu een tikkeltje overspannen aan toe. Ze willen zo graag. Maar ik denk dat een bepaalde mate van ontspannenheid ons verder zal brengen. We kunnen toch niet ineens alles verleerd zijn?”

Be Sociable, Share!