‘Nulandia staat als een huis’

“Je moet slim zijn in het leven, hè!” Een lachsalvo volgt na zijn statement. Hans van Es heeft het goed voor elkaar. Wat ooit begon naar aanleiding van zijn grote mond, is uitgegroeid tot een lekkere invulling van zijn dagelijkse leven. Terwijl vrouwlief een volledige baan heeft,  is de Schijndelaar naast parttime badmeester eigenlijk constant bezig met zijn passie: voetbal. Hij traint de C-junioren van FC Den Bosch en is hoofdcoach van Nulandia. De club waar hij – en hij niet alleen – veel waardering voor heeft. “Alles staat daar als een huis.”

Waar het ‘nietige’ Nulandia ook komt in het land der eersteklassers, overal reageert men verbaasd over het feit dat de club op dat niveau voetbalt met eigen jongens. “Dat kan toch niet, hoor ik vaak. Inderdaad, je mag Nulandia gerust als een modelvereniging kwalificeren voor het amateurvoetbal. Als ik me niet vergis staan alle seniorenteams mee bovenin, maar nog belangrijker: de voetbalsport leeft enorm in Nuland. Een ongelooflijk hechte club met leden die de bereidheid hebben veel energie te geven. En dan betaalt zich dat altijd uit.”

Herstel trouwens, want het eerste elftal van Nulandia draait natuurlijk niet mee in de top van de ranglijst. Dat vecht wekelijks tegen degradatie. “Dat wisten we van tevoren eigenlijk en ik kan niet anders zeggen dan dat we het geweldig doen. Zondag tegen Brabantia waren we kansloos. Die zijn wat stapjes verder dan wij. Geen schande, want spelers van het kaliber Bart van Limpt, die hebben wij niet. En als ze niet uit eigen gelederen komen, zullen we die ook nooit krijgen. Nulandia haalt geen spelers.”

Hij geniet van de ambiance in Nuland, maar toch vertrekt Van Es in juni. “Ik had dit jaar dispensatie, want ik heb het vereiste diploma niet. Daarom was het voor beide partijen beter snel te beslissen. Zodoende kon de club verder en ik ook.” Avanti’31 wordt zijn nieuwe werkgever. “Ik woon op een paar honderd meter van het sportpark, ideaal. In het verleden startte ik bij Avanti als trainer van de jeugd. Ik had geen keus, want ik had in de kantine met mijn grote mond gezegd hoe het allemaal moest.”

Zondag wacht wederom een titelkandidaat. “Thuis wonnen wij van Nuenen, maar ik denk dat zij zich geen tweede keer laten foppen. Dit zijn ook niet de ploegen waarvan wij de punten moeten pakken. Als wij erin blijven, zal dat inderdaad als een soort kampioenschap voelen. Dat komt er waarschijnlijk een feest dat zijn weerga niet kent.”

 

 

 

Be Sociable, Share!