Nog geen helder beeld

Desgevraagd erkent hij dat het even omschakelen is. Als coach van JVC Cuijk en Blauw Geel’38 was Maarten van Vugt bepaalde standaarden gewend. Vastigheden in de manier van voetballen en dan met name wat betreft initiatief nemen. “Verdedigers dienen in mijn optiek een onderdeel van het aanvalsspel te zijn. Het gaat niet alleen om tegenhouden”, vindt de nieuwe trainer van Nulandia.

Die er in één adem aan toevoegt dat het bij Nulandia nooit aan de motivatie zal liggen. “Die enorme drive is een kernkwaliteit. Nu is het zaak ervoor te zorgen dat we daarin niet vervallen. We gaan dus op zoek naar de juiste balans”, zegt Van Vugt, die in augustus aanvankelijk met een groep van 51 voetballers op het veld stond. “Mannen van 1, 2 en 3 en allemaal Nulanders, uniek natuurlijk. Inmiddels heb ik een redelijk beeld van het beschikbare materiaal. Maar nog geen allesomvattend.”

Schaven en kneden zal het motto worden. “De kern van het basisteam van afgelopen seizoen is intact gebleven. Maar ik heb de jongens die nu in de basis beginnen gezegd dat het niet automatisch betekent dat dit zo blijft. Het tweede elftal is immers gepromoveerd naar de reservehoofdklasse. Naast het feit dat dit een bijzonder knappe prestatie is, houdt dat ook in dat ik een brede keuze heb. De onderlinge krachtsverschillen zijn niet groot. Het mag duidelijk zijn dat ik nog niet ben waar ik zijn wil, maar dat is gezien de omstandigheden niet onlogisch.”

Na de degradatie uit de eerste klasse heeft Van Vugt geen duidelijk beeld van wat hem en zijn ploeg een trapje lager te wachten staat. “Toch wil ik altijd graag tastbare doelen stellen. Het is me te makkelijk om te zeggen dat we lekker mee willen doen. Een periodetitel zie ik als een reëel uitgangspunt. Misschien moeten we over een paar weken wel het een en ander bijstellen”, aldus Van Vugt aan de vooravond van de ontmoeting met een oude bekende, het eveneens gedegradeerde Theole.

Be Sociable, Share!