‘Niks komt vanzelf’

foto Henk van Esch

Het zijn momenteel bittere tijden voor de coach Jan van Grinsven. Zowel GDC als FC Den Bosch voetbalt – ieder op diens niveau – behoorlijk, soms zelfs meer dan dat. Maar uiteindelijk zijn het de punten die tellen en in dat opzicht is de oogst tot op heden schraal. “Op termijn zal het voetbal altijd zegevieren.”

De voormalige profkeeper bedoelt daarmee niet te zeggen dat de huidige staartrangschikkingen wel los lopen. “Want niks komt vanzelf. Maar ik ben ervan overtuigd dat het voetbal dat wij brengen punten gaat opleveren als minimaal dezelfde hoeveelheid energie erin wordt gestoken als nu het geval is. En wat dat aangaat vrees ik daar bij beide clubs niet voor”, aldus de hoofdcoach van zaterdagtweedeklasser GDC en assistent van Fons Groenendijk bij de eerstedivisionist.

Toen Van Grinsven begin 2011 tekende bij GDC leek een enkele reis vierde klasse in de maak. “Maar onder leiding van mijn voorganger rechtten ze de rug, pakten een periodetitel en promoveerden via de nacompetitie.” Eigenhandig paste Van Grinsven de meegekregen opdracht – handhaving in de derde klasse – aan naar klassenbehoud, maar dan op een trede hoger. “Iedereen zag in ons de gedoodverfde degradatiekandidaat. Het zal wel, maar wij gaan onze eigen weg. GDC heeft aardig materiaal, we spelen echt verdienstelijk. Alleen voor het doel van de tegenstander stokt het vooralsnog. Inderdaad vergelijkbaar met wat bij FC Den Bosch aan de hand is.”

Fysisch en praktisch

Waar aankoop Ralf Seuntjens in de Brabantse hoofdstad aan de beterende hand lijkt – de spits scoorde maandag tweemaal voor de beloften – rekent Van Grinsven in Eethen op een spoedige rentree van enkele van blessures revaliderende aanvallers. “Dan zijn mijn keuzemogelijkheden wat ruimer en verwacht ik dat GDC ook offensief een echte vuist kan maken. Ja, het voetbal op zaterdag bevalt me prima. Fysisch is het ritme logischer, omdat tussen de speeldag en de eerstvolgende training op dinsdag een extra rustdag zit. En ook de praktische kant heeft voordelen. Met Den Bosch spelen wij een paar keer op zondag. Bij Den Dungen moest ik in het verleden dan passen, nu bijt dat elkaar niet.”

Stokpaardje

Nee, de resultaten mogen dan tegenvallen tot dusver, maar met zijn stokpaardje is niets loos. “De beleving is uitstekend. Zowel bij GDC als Den Bosch. En dat is de basis. Als de trainer van de tegenpartij zegt dat hij de beelden van de wedstrijd wil gebruiken als voorbeeld hoe voetbal gespeeld moet worden, dan ben je niet verkeerd bezig”, refereert Van Grinsven aan de uitspraak van Wim Dusseldorp na Fortuna Sittard-Den Bosch. “Vrijdag bij Helmond Sport verliezen wij met 1-0. Hoe onterecht! Ik heb in mijn carrière als coach nog nooit meegemaakt dat een keeper in een wedstrijd niet één keer een bal in zijn handen had. Onze doelman Kevin Begois kreeg welgeteld één terugspeelbal die hij met zijn voet verwerkte. En die vrije trap in de kruising. Kansen creëren is één, maar die ook benutten is natuurlijk het verhaal waar het per saldo om draait.”

Be Sociable, Share!