Nieuwe start In den Eng

Tijdens de WK-finale in juli stonden ze daar: Stekelenburg, De Jong, Heitinga, Sneijder en Van der Vaart. En hij, Dirk-Jan in den Eng (27), zat thuis als supporter op de bank. Ooit waren ze ploeggenoten in de jeugd van Ajax. Zij braken door met alle glitter en glamour van dien, In den Eng miste de aansluiting. Rouwig is hij daar allang niet meer om. Als speler én werknemer van SMVC Fair Play timmert In den Eng nu op een andere manier aan de weg.

Werknemer? Ja. In mei werd de Stichting Samenleving Met Verborgen Competenties opgericht. Een zorgvuldig bedachte naam voor een orgaan dat de wijk Terweijde en indirect de daarin gesitueerde voetbalvereniging S(sportclub) M(multicultureel) V(voetbal) C(Culemborg) Fair Play verder tracht te helpen door de betreffende mensen meer kansen op perspectief te bieden. Concreet betekent dat jongeren begeleiden bij vraagstukken over school, werk en toekomst. Mensen in zijn algemeenheid helpen bij het vinden van een baan en projecten realiseren die vrijwilligerswerk en plezier opleveren.

Het kantoor van de stichting bevindt zich op het sportpark van SMVC Fair Play. Dus hoewel Dirk-Jan in den Eng vanwege een blessure (en operatie) als voetballer nauwelijks een bijdrage kan leveren aan de voetbalclub, is hij wel degelijk vrijwel dagelijks te vinden op het sportpark. Als sociaal werker. “Die sport als middel en laagdrempelig instrument gebruikt om de mensen uit deze probleemwijk verder te helpen. Het gaat goed, de eerste resultaten zijn al zichtbaar. We gaan een samenwerking starten met de KNVB, de terugbegeleiding naar school loopt en laatst was hier een multicultifeest voor vrouwen”, vertelt In den Eng, die in 2009 neerstreek bij de club uit zijn woonplaats.

“Via vrienden en bekenden kwam ik bij Fair Play terecht. Ik wilde bewust terug naar de basis op voetbalgebied. Gewoon lekker dichtbij huis een balletje trappen op een behoorlijk niveau en me richten op mijn maatschappelijke carrière.” Dat zelf voetballen staat echter al een tijdlang op een laag pitje. In den Eng kwam dit seizoen in competitieverband nog niet in actie. “Tijdens de voorbereiding bleef ik last houden van mijn enkel. Met frisse tegenzin diende ik rust te houden van de medici, ik wilde zelf eigenlijk snel geholpen worden. We hebben het ook geprobeerd met cortisonen injecties. Vergeefs. Vlak voor Nieuwjaar ben ik dan toch geopereerd. Ik hoop nog zeker tien competitieduels mee te pakken dit seizoen.”

Dat zal nodig zijn, want het boekjaar 2010 leverde Fair Play bitter weinig punten op. “We zitten in een bepaald proces dat we niet weten te keren. Dat heeft veel te maken met vertrouwen”, vindt de rustbrenger op de as van het veld. De stap vanuit het profmilieu naar de amateurs maakte In den Eng al toen hij als 21-jarige geen nieuw contract kreeg aangeboden bij FC Den Bosch. OJC Rosmalen en Achilles’29 werden zijn volgende clubs. “Ik heb het meegemaakt en kan erover meepraten. Maar nu zit ik in een nieuwe fase in mijn leven. Deze baan ligt mooi in het verlengde van mijn studie sportmanagement. Natuurlijk verlang ik naar het veld, maar dat komt er aan. Ben ook met een trainerscursus gestart, want dat voetbal blijft hoe dan ook trekken.” Mensen helpen en binden ook.

Lees ook in http://www.voetbaljournaal.com/

Be Sociable, Share!