‘Neem het risico’

Omdat de wederzijdse verhoudingen nog steeds in orde zijn, was de mogelijkheid voor Jurgen Dirkx daar om bij Geldrop een extra jaar ervaring op te doen als zelfstandig hoofdcoach. Toch besliste de 36-jarige trainer uit Bladel anders. “Ik ben ambitieus en de drang om hogerop te komen is sterk. Hoewel ik besef dat de banen in die kringen niet voor het oprapen liggen. Dat risico neem ik.”

De leiding van de eersteklasser reageerde volgens Dirkx teleurgesteld, maar toonde anderzijds ook begrip. De move van Dirkx kon ook niet als een volslagen verrassing komen, want afgelopen zomer was de voormalige verdediger van onder meer PSV nadrukkelijk bij die club in beeld als opvolger van de naar ADO Den Haag vertrokken A1-trainer/coach Henk Fräser. “De vergelijking is misschien niet helemaal zuiver, maar ik schaal de hoogste jeugdteams van een BVO hoger in dan een amateureersteklasser.” Plan A bevat voor Dirkx zodoende het pakket dat bestaat uit hoofd- of topklassers en de in leeftijd oudste juniorencategorie van de clubs uit het betaalde voetbal.

Plan B

“Op dit moment speelt er niets. Ik ben puur afhankelijk van clubs die zich eventueel melden. En als na verloop van tijd blijkt dat het niet gaat lukken, zijn er ook andere opties. Dan denk ik aan stageplaatsen of het meekijken in de keuken van de bepaalde clubs. Ik ken wat dat betreft genoeg mensen”, legt Dirkx uit wat hij als plan B bedacht heeft. “Nee, het is zeker niet zo dat ik vind dat de rek er bij Geldrop uit is. Integendeel. Met zijn allen hebben we de intentie uitgesproken om het beter te doen dan afgelopen seizoen, toen we als vierde eindigden. Een pittige klus, ja. Het zit zo dicht op elkaar in deze afdeling. Maar geen onhaalbare kaart.”

Plezier

Daarbij gaat Dirkx als altijd uit van eigen kracht. “Dat vind ik een belangrijke eigenschap als coach. Wat voor type ik ben? Een rustige trainer, die veel waarde hecht aan het plezier in alles wat je doet. Plezier dat je haalt uit de beleving tijdens trainingen en wedstrijden. Uit de samenwerking met elkaar. Zeker omdat wij zoals met Geldrop het geval is wekelijks maar twee keer trainen, doe ik veel met de bal. En het liefst speel ik 4-3-3. Hoewel een systeem altijd afhankelijk is van het materiaal dat je ter beschikking hebt. Nee, zelf trap ik geen balletje meer mee. Dat staat de knie niet toe, maar belangrijker nog: je moet als trainer altijd het overzicht bewaren en dat kan het best als je vanaf de kant observeert.”

Be Sociable, Share!