‘Liever met 4-3 verloren en beter gevoetbald’

Frans van Wijk zit nimmer verlegen om een mening, die bovendien vrijwel nooit zonder zout is. Dus op de vraag of hij als coach van Wilhelmina’26 slecht geslapen heeft in vervolg op de 3-3 in de dorpsderby tegen NOAD’32 na een 1-3 voorsprong… “Nee, was een terechte uitslag. NOAD speelde beter. Eigenlijk had ik liever met 4-3 verloren in ruil voor beter voetbal van onze kant. Met meer initiatieven.”

Waarmee de trainer maar wil aangeven dat er grotere belangen zijn dan een plaatsje hoger of lager op de ranglijst. “Dit Wilhelmina heeft een jonge groep spelers. Die soms hartstikke leuk voetballen, maar soms ook niet, als je begrijpt wat ik bedoel. Op termijn, en dan praat je over twee tot drie jaar, is deze selectie in staat om in de middenmoot van de tweede klasse te voetballen. Geduld en tijd is dus vereist. Hoewel het aan de ene kant veelzeggend was, vond ik het toch ook mooi om te zien dat twee spelers van 17 de uitblinkers waren bij ons.”

Waarvan wellicht flitsen te zien zijn in het programma VI op maandag 19 november. Een televisieploeg van RTL7 was zaterdag immers ter plekke in Wijk en Aalburg. “Nee, ik heb mijn jasje niet uitgetrokken. Er waren mensen die me vooraf wezen op de mogelijkheid om in de picture te staan, maar zo ben ik niet. Gelukkig niet. Ik begrijp dat dit programma moet scoren, maar als je zo’n Hans Kraay toch bezig ziet. Tjonge, jonge… “

Trainerschap

Hoewel Van Wijk, en generatiegenoten wellicht met hem, probeert zich niet te storen aan tekenen des tijds zoals de individualisering inclusief mobielverslaving en ‘complete muziekinstallaties op hun kop’, heeft het voetbal nog altijd een prominente plaats in zijn bestaan. “Maar het is niet meer allesbepalend. Ben, ook door gebeurtenissen in mijn persoonlijke leven, inmiddels beter in staat tot relativeren. Volgend seizoen? Daar ga ik op zijn vroegst in december eens over nadenken. Misschien zijn ze bij de club niet te tevreden over mijn functioneren, dat kan ook. Vind het trouwens toch belachelijk hoe vroeg die beslissingen tegenwoordig genomen schijnen te moeten worden. Wat is er mis met een evaluatie tijdens de winterstop? Hoe dan ook, zorgen ga ik me over dat trainerschap niet maken.”

Be Sociable, Share!