‘Liever 3-3 dan 0-0’

Als prof van FC Den Bosch en FC Eindhoven was John Laponder toch vooral een defensief ingestelde speler. Als beginnend coach eist hij van de voetballers van GVV’63  een aanvallende grondgedachte. “Ja, dat was voor de meesten wel een cultuuromslag in het begin. Dat zag je ook aan de resultaten. Maar inmiddels pikken de spelers het steeds beter op”, constateert Laponder in de aanloop naar de topper tegen Sparta’30. “Een heel belangrijke pot. Bij verlies kan het zomaar zijn dat we alles weggooien.”

Meedoen om een plaatsje in de nacompetitie luidde vooraf het streven van Laponder. “Maar nu we eenmaal zo ver zijn, vind ik dat we ook iets moeten pakken. En het kan. Voor derdeklasse-begrippen beschikt GVV over een goede voorhoede. Vooral sinds de rentree van Mark Vink scoren we gemiddeld iets van drie goals per wedstrijd. Onze speelstijl brengt risico’s met zich mee. Achterin staan we vaak man-op-man en soms anticiperen de verdedigers daar niet altijd even handig op. Aan de andere kant heb je geen betere leermomenten dan deze. Bovendien, als we dan zoals zaterdag tegen koploper Capelle toch gelijk moeten spelen, dan liever met 3-3 dan 0-0. Het publiek vermaken en zelf plezier hebben in het spel, daar draait het toch allemaal om?”

Van huis uit waren de Gamerense spelers gewend om eerst de nul te bewaken en voorin te gokken op het momentje dat altijd wel komt. “Na die gewenningsperiode zien de spelers zelf dat onze speelwijze veel meer spelvreugde brengt. En de resultaten dragen daar natuurlijk toe bij. De trainingsopkomst is prima, dus ja, ik heb mijn contract met een jaar verlengd. Hier is meer uit te halen”, vermoedt Laponder, die zaterdag met zijn ploeg bij een overwinning zeer goede zaken doet. “Dan hebben we de winst van de tweede periode helemaal in eigen hand. En doen we daarnaast ook nog mee om de tweede plaats. Persoonlijke ambities? Ik denk na over TC1. Dat papiertje halen kost echter veel tijd en ik weet niet of ik dat kan combineren met mijn baan.”

 

Be Sociable, Share!