‘Krijgen ’t keihard op ons bordje’

foto Jan Verhoeven

foto Jan Verhoeven

Deze week steken ze bij Halsteren na de degradatie uit de eerste klasse de koppen bij elkaar. Op basis van de uitkomst van de evaluaties over van alles en nog wat zal Mathijs Hage zijn strategie bepalen. “Hoewel ik geen wegloper ben, daarvoor heb ik een te groot eergevoel. Maar het zou wel zeer wenselijk zijn als de totale organisatie eindelijk eens op één lijn komt. Zodat wij ons als voetballers alleen maar met voetbal bezig kunnen houden.”

Over de bommetjes die gedurende het afgelopen seizoen bijkans aan de lopende band ontploften, wil Mathijs Hage het in detail eigenlijk niet eens hebben. “Daarover is al genoeg gezegd en geschreven. Maar al het gedoe binnen en rondom de vereniging heeft ons als spelersgroep absoluut geen goed gedaan. Weer is gebleken dat onrust binnen de organisatie onherroepelijk onrust op het veld veroorzaakt. Met een fatale afloop, we hebben het keihard op ons bordje gekregen. Hoe – deels – ongelukkig tot stand gekomen ook.”

Precies, want wat als bijvoorbeeld Geldrop die ‘not done-goal’ in de blessuretijd van de laatste competitiewedstrijd niet gescoord had? Of sleutelspelers als Paap, Hopmans en Hage zelf tijdens de laatste maanden gewoon fit waren geweest? Of… “Toch moet je het verhaal breder trekken. Je kunt er tig analyses op loslaten, maar per saldo is gebleken dat wij het op de beslissende momenten niet gebracht hebben. Op een of andere manier hadden de spelers niet allemaal hetzelfde doel als ze aan de aftrap stonden. Althans, daar had het alle schijn van. En ik ben er zeker van dat de onrust binnen de vereniging hieraan mede ten grondslag lag.”

Fundament

“Het is makkelijk om van alles te roepen, zoals op korte termijn terug te willen keren in de Hoofdklasse. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar het leek wel of iedereen bij Halsteren –  bij wijze van spreken van materiaalman tot voorzitter – een eigen plannetje had in bovendien een cultuur met tal van heilige huisjes. Maar als je niet eerst zorgt dat het fundament stevig is, verzandt het hele verhaal in niet meer dan kretologie. Zeker als blijkt dat de spelers die het moeten doen daar (nog) niet aan toe zijn. Ik bedoel, het is een groot verschil of je wedstrijden ingaat die je wilt winnen of die je moèt winnen.”

Een rustige en stabiele organisatie is volgens Hage daarom prioriteit nummer één. “Voor de goede orde: aan de technische staf heeft het zeker niet gelegen. Echt chapeau voor de manier waarop zij met de situatie zijn omgegaan. Overall moet er echter een klimaat komen waarin het willen presteren met leuk voetbal in een prettige sfeer voorop staat. Met hongerige spelers. Als we dat niet voor elkaar krijgen, gaan we wat voor doel dan ook nooit bereiken”, verzekert Hage, bij wie de berusting in het lot zich zondag al vrij snel meester van hem maakte. “En niet alleen bij mij, had ik de indruk. Moerse Boys kwam met twee volle supportersbussen naar Halsteren en ik geloof dat onze bus richting Zundert niet eens voor de helft gevuld was. Maar goed, hoe sterk zijn we met het oog op de toekomst? Dat is de vraag die ik deze dagen graag beantwoord wil hebben.” Op Frits Paap en Paolo Fortunati zal Halsteren straks sowieso geen beroep meer kunnen doen. Paap vertrekt naar GOES en Fortunati stapt over naar DOSKO.

 

Be Sociable, Share!