Krachten bundelen

foto Henk van Esch

Wie Tom Dominikus op het netvlies tovert, denkt op de eerste plaats aan een goeie keeper. Een vent tussen de palen, een puntenpakker ook. Twintig jaar ongebreidelde overgave bij sv TOP hebben de kantoormanager van professie tot een icoon van de club gemaakt. Dominikus (39) denkt echter verder dan het schoonhouden van zijn doel. “Ja, ik ga een rol spelen in de uitbouw van de voetbaltechnische samenwerking met FC Oss die nu eindelijk op gang is gekomen”, zegt hij aan de vooravond van zijn afscheidswedstrijd op vrijdag.

Als er iemand is die een gefundeerd oordeel kan geven over het eilandjes-denken in het Osse voetbal, is het Dominikus. Juist in de periode dat hij als A-junior de overstap naar de senioren maakte, vond de intrede plaats van TOP in het betaalde voetbal. En de letterlijke afsplitsing binnen het eens zo florerende amateurvoetbalbolwerk. “Mensen die voor waren, gingen naar de BVO. De andere bestuurders belandden bij de amateurs. Ik heb de concurrentiestrijd die het vanaf het begin eigenlijk is geweest, nooit zo begrepen. Ook niet het feit dat de BVO een voorkeur had voor spelers van heel ver weg te halen, terwijl er om de hoek ook genoeg liep. Dat betrek ik inderdaad ook op mezelf. Ik durf te stellen dat er keepers gehaald zijn, waarvan ik dacht: nou, dat kan ik ook!”

Ook gedwongen door de (markt)omstandigheden is een voorzichtige kentering gaande. “Sinds twee jaar kunnen jeugdige talenten vanuit de A-junioren de overstap maken naar de selectie van sv TOP. Een mega belangrijke ontwikkeling. Die voetballers beschikken niet alleen over kwaliteit, maar zijn ook broodnodig voor de totale doorstroming. De rol van sv TOP ligt vooralsnog vast. De echte talenten gaan op den duur hogerop of zwichten voor de geldbuidels. Maar als je weet dat de vervangers klaar staan, kun je structureel verder. Die frisse jongens zijn dit seizoen voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk geweest voor het feit dat wij ons met TOP gehandhaafd hebben in die eerste klasse.”

Als doelman van het tweede elftal gaat Dominikus na de zomerstop zijn bijdrage leveren aan de verdere integratie van jonge voetballers. “Ik wil het tweede team per se op de kaart zetten. Ontzettend belangrijk voor deze club. Ja, ik ben bang dat ik het eerste elftal ga missen, maar per saldo is mijn beslissing de juiste. Ik wil geen sta-in-de-weg zijn voor de jonge keepers die we nu ter beschikking hebben. En privé is het ook weleens lekker als papa eens niet op zondagavond laat pas thuiskomt van een verre uitwedstrijd in Limburg.”

Voorts wil Dominikus als aankomend bestuurslid van de seniorencommissie bruggen gaan bouwen voor sv TOP in het bijzonder en het Osse voetbal in het algemeen. “Precies, met zeven clubs en een BVO is het gereedschap aanwezig, maar gezamenlijk wordt er geen gebruik van gemaakt. Natuurlijk heb ik begrip voor de emoties, maar stel je eens voor dat de krachten gebundeld worden. Stel je eens voor dat TOP en OSS samen gaan, wat een stabiele hoofdklasser dat zou kunnen worden. Als voorportaal naar een gezonde betaald voetbalvereniging. En zo zijn meerdere constructies te verzinnen. Tja, die rivaliteit. Ik kom bijvoorbeeld gewoon bij OSS of Margriet in de kantine en drink een biertje met die mensen. Waarom toch die bekrompenheid?”

Be Sociable, Share!