Koerswijziging

Hij doorliep er de jeugdafdeling voordat hij de stap naar het betaalde voetbal maakte en stond ook in het eerste elftal onder de lat. Tig jaar later keert Ton Verkerk terug bij WSC Waalwijk. Als hoofdcoach. “Een leuke bijkomstigheid, maar ik hoop niet dat dit mijn laatste kunstje  wordt. Ik ben nog steeds ambitieus. WSC ook, bleek uit de gesprekken”, aldus de gewezen assistent-trainer van RKC Waalwijk en Excelsior.

Waar WSC de laatste jaren na ervaringen uit het verleden eerst en vooral inzette op spelers uit eigen gelederen, wijkt de momentele nummer laatst uit de eerste klasse binnenkort weer af van die strategie. “Maar gedoceerd. Het nog beter opleiden van onze jeugdvoetballers en ze klaarstomen voor de selectieteams is en blijft nog steeds een belangrijke pijler onder ons beleid, laat dat duidelijk zijn. Maar wij zijn van mening dat deze jeugdige spelers beter tot wasdom komen in een omgeving waarin ze ondersteund worden door een aantal ervaren spelers. Het gebrek daaraan breekt de ploeg momenteel een beetje op. Jeugdspelers inpassen is prima, maar dan moeten die daar wel klaar voor zijn”, vindt de docent LO aan een scholengemeenschap in zijn woonplaats.

“Maximaal vier spelers zullen erbij komen, mede afhankelijk van het aanbod. Deze mannen zullen een nadrukkelijke meerwaarde moeten vertegenwoordigen.” De eventuele komst van deze routiniers hangt mede samen met het feit of WSC zich zal weten te handhaven in de eerste klasse. “Precies, dus ik hoop dat uiteraard wel. Sterker, ik ga daar eigenlijk wel een beetje vanuit. Maar aan de andere kant moet er ook niet al te dramatisch worden gedaan als WSC zou degraderen. Soms ontstaan dan situaties van waaruit een herstart ook een voordeel kan zijn.”

Saillant

Hoe dan ook gaat Verkerk in ieder geval de komende twee seizoenen samen met technisch manager Hans Salfischberger, ook een ex-prof, mede vorm geven aan de technische koerswijziging. “De eerste selectie heeft straks mijn hoogste prioriteit en daarnaast sta ik Salfischberger in een adviserende rol terzijde. Zo gaan we ook een beloftenelftal opstarten en investeren in de kwaliteit van onze jeugdtrainers. Als leiding willen wij omhoog met WSC. Kwalitatief en prestatief. Je hebt ook clubs die het niveau waarop ze acteren prima vinden. Zoals Best Vooruit? Nou ja, enigszins wel. Zij kiezen duidelijk voor alleen maar eigen jongens en zijn tevreden als ze zich handhaven”, weet de huidige coach van de Bestenaren. Saillant: op 22 januari hervat Best Vooruit de competitie met een wedstrijd tegen WSC. Verkerk zal die dag zodoende ongeacht het resultaat altijd winnen. “Grappig, zo had ik het nog niet bekeken. Drie punten voor Best Vooruit en WSC daarna alles winnen. Dat lijkt me het ideale scenario.”

Be Sociable, Share!