Kameleon

In de aanloop naar het laatste competitieduel met Best Vooruit dacht Mathijs Hage na over de positie die hij in die wedstrijd zou kunnen gaan innemen. Want bij het Halsteren van Peter Maas is het geen vanzelfsprekendheid dat aan vaste plaatsen wordt gedaan. Hage dacht aan een plekkie in de spits en bij het vernemen van de opstelling, volgde de bevestiging. De gedachtegang van coach Maas bleek identiek.

“Dat is de werkwijze van de trainer en ik kan me daar volledig in vinden. Ik vind de term never change a winning team ook zo’n onzin. Elke wedstrijd vraagt een andere benadering. Inspelen op de kwaliteiten van de tegenstander, zonder dat dit  afbreuk doet aan je eigen capaciteiten. Wat heeft de groep nodig en op zoek blijven naar vernieuwing. Daar gaat het volgens mij om”, zegt Hage. Doelcijfers geven in de regel een aardige indicatie van de manier waarop een elftal speelt. Wat betekent de 13-3 van Halsteren? “Dat wij vanuit een volwassen organisatie spelen. We verloren tot dusver maar één keer, wat nog onnodig was ook. Dus ja, wij zijn met ’n puntje achterstand op de koplopers tevreden met onze start.”

Barcelona-Chelsea

Waartoe het allemaal gaat leiden, daarover wenst Hage nu nog niet teveel na te denken. “De voortgang van het proces, met name dat telt. Dit Halsteren beschikt over veel talent, dat tijd nodig heeft om verder te rijpen. Gewoon je taken uitvoeren is daar een simpel hulpmiddel bij. En het team staat centraal. Ons type voetbal? Kijk, je wilt allemaal het liefst spelen zoals Barcelona. Maar dat is niet realistisch. En wat is initiatiefrijk? Zoals Chelsea vorig seizoen won van datzelfde Barcelona werd door menigeen veroordeeld. Maar Chelsea nam het initiatief om zo te spelen, omdat er voor hen op die manier de meeste winstkansen waren. Dus deden ze dat prima. Vastigheden? Ik heb zelf tot nu toe als spits, schaduwspits en rechtsbuiten gespeeld. Zo flexibel moet je kunnen zijn. Binnen een bepaalde organisatie, hetgeen in de praktijk veelal neerkomt op die taken uitvoeren”, doceert de docent aan een school voor speciaal onderwijs.

Eén vastigheidje is er dan toch. De strafschoppen. Halsteren had al een specialist in huis: doelman Peter Glerum. Maar nieuwkomer Hage eiste in voorbereiding de bal op bij de eerste de beste pingel. “Ik heb in mijn seniorentijd al dertig penalty’s genomen en er nog nooit één gemist.  Het geheim? Ik heb daar een hele filosofie over uitgedokterd.  Maar die houd ik voor me, ha ha”, aldus Hage aan de vooravond van de Westbrabantse derby met DOSKO. “Zij doen het ook prima in deze eerste klasse als debutant. Het duel leeft omdat spelers elkaar kennen, maar ik heb de indruk dat de sentimenten voor de buitenwacht een grotere rol spelen.”

Be Sociable, Share!