Honderd procent

Hij was na de martelgang met RBC een paar maanden helemaal leeg, maar achteraf is het goed gekomen. Hoewel de bezettingsgraad van zijn agenda minimaal gelijk gebleven is, ervaart Jeffrey Kooistra het gros der dingen die hij ruim een jaar na het faillissement in Roosendaal mag doen vooral als een hobby. “Maar ik heb deze kansen wel zelf moeten zien en grijpen”, beklemtoont de huidige coach van zaterdagtweedeklasser WNC.

“Waarom doe je dit iemand aan?” Die vraag spookt nog immer weleens door zijn hoofd. Met bepaalde verwachtingen was hij medio 2010 ingegaan op het verzoek van RBC  om als directeur leiding te geven aan de betaald voetbalorganisatie. Niet wetende dat de klus bij voorbaat eigenlijk al een mission impossible was. Zes jaar was de ex-prof van onder meer Heerenveen in vaste dienst bij Omniworld (later Almere City) en die ‘zekerheid’ gooide hij overboord. “Een vriend zei me dat er altijd nieuwe kansen zouden komen. En inderdaad, nu heb ik het weer aardig op de rit staan. Door eigen toedoen. Toch heb ik op een bepaalde manier nog steeds last van dat RBC-verhaal. Heeft er echt ingehakt. Waarom, waarom..?”

Kooistra ziet zichzelf op de eerste plaats als een man van honderd procent toewijding. “Dat geldt voor alles wat ik zelf doe, maar dat verlang ik ook van de mensen waarmee ik leef en werk. Als mijn zoontje op zaterdagochtend naar buiten kijkt en ziet dat het slecht weer is, heeft hij geen trek om naar het voetbalveld te gaan. Maar hij gaat toch. Als je jezelf inschrijft voor een teamsport, horen daar verplichtingen bij. Bij WNC verlang ik ook commitment. Fouten horen erbij en daar leren we van, maar als ik bespeur dat de beleving niet 100% is, heeft de ander een probleem. Daar ga ik nooit aan wennen.”

Scout

Dus Brighton & Hove, een club uit het Engelse Championship, heeft deze dagen een nauwgezette scout Benelux en een deel van Duitsland in dienst. Naast het runnen van een koffiebedrijf en parttime verkoper van kunstgrasvelden heeft Kooistra zodoende een strak schema. Want er is ook nog WNC. De club die ambitieus is en mikt op promotie naar de eerste klasse. De weg daar naar toe vertoont tot dusver de nodige hobbels. Vijf van de zes competitieduels eindigden immers in een gelijk spel. “Maar op Ameide na hadden dat in alle objectiviteit allemaal overwinningen kunnen zijn. Voetballend gezien gaat het de goeie kant op. WNC is in staat om bovenin mee te spelen. Zaterdag is een mooi ijkpunt. Dan kunnen we tegen koploper Rijsoord laten zien hoe de verhoudingen werkelijk liggen. Daarbij nemen we mee dat WNC al tien officiële wedstrijden op rij ongeslagen is en dat we altijd voldoende kansen creëren”, weet Kooistra, die met TC1 op zak op termijn aan de slag wil bij een hoofd- of topklasser. “Maar dat is iets voor later. Nu ben ik vooral gelukkig dat ik deze job mag uitoefenen bij WNC.”

Be Sociable, Share!