Geloofsbrieven

Frank Weijers is een aanhanger van de zogenaamde Hollandse School. Zolang jij de bal hebt, kan de tegenstander niet scoren. Voetballen is opbouwen en vervolgens via combinatiespel tot doelkansen komen. Dientengevolge tracht ook De Valk de geloofsbrieven van de nieuwe coach ten uitvoer te brengen. “Ongeacht het niveau, zo wil ik spelen.”

Als trainer van Brabantia dacht Weijers rond de jaarwisseling getekend te hebben bij een hoofdklasser, maar dat pakte dus even anders uit. Met geen woord rept hij daar nu over en terecht. Zinloos. “De Valk heeft wel de ambitie om weer in de Hoofdklasse te voetballen. Het zou mooi zijn als dat binnen een jaar gebeurt, maar van enigerlei druk van bovenaf in die richting is geen sprake. Laten we in eerste instantie onze energie steken in de andere manier van voetballen. Dat gaat momenteel soms al heel aardig, maar we zijn er nog lang niet. We kiezen soms bijvoorbeeld nog te snel voor de lange bal. En waar het straks allemaal toe leidt, zien we dan wel. Roepen dat je kampioen wilt worden, doet bijna iedereen met pretenties in deze fase”, houdt Weijers de kerk in het midden wat betreft de favorietenrol die De Valk wordt toegedicht.

Bladeren

Inderdaad, tegenstanders te over die het de tikkers in opleiding van De Valk heel lastig kunnen maken. Ploegen die het bijvoorbeeld helemaal niet erg vinden om de bal juist niet veel te hebben. “Ten aanzien van vorig seizoen denk ik dat deze competitie toch sterker is geworden. Ik verwacht dat alles straks weer heel dicht op elkaar zit. En hoop dat wij met De Valk daarbij een rol van betekenis spelen.” Een extra tegenstander zou voor De Valk weleens het eigen hoofdveld kunnen worden. Nu de grasmat vol en egaal is uiteraard nog niet, maar vanaf het vallen van de bladeren tot het voorjaar leert de ervaring dat met name de hobbelpiste in Valkenswaard verzorgd voetbal bijkans onmogelijk maakt. “Dat kan een issue worden, ja. Met Brabantia waren wij voorheen op dat kunstgras in Eindhoven thuis haast onklopbaar. Hoe dan ook zullen we daar straks indien van toepassing een oplossing voor moeten vinden.”

Maar dat is voor latere zorg. Eerst maar eens die aanvangsmaanden goed doorkomen. Te beginnen met TSC, zondag in Oosterhout de eerste opponent. “Eerlijk gezegd weet ik nog niet veel van die ploeg. Wij trachten sowieso ons eigen spel te spelen en bovendien weet ik vanuit het verleden dat elke wedstrijd in deze afdeling 1C moeilijk is. Klinkt simpel, maar dat is de praktijk.”

Be Sociable, Share!