‘Geen domme loopvormen’

Een flink portie zelfreflectie kan Frank Weijers niet ontzegd worden. De voormalige prof van Helmond Sport en FC Einhoven is bij Brabantia voor het eerst met het ‘echte werk’ begonnen en niet onverdienstelijk. Vorig seizoen kampioen in de tweede klasse en momenteel koploper in de eerste klasse. “Geloof me, ik heb het echt niet uitgevonden. Ik maak ook verkeerde keuzes, nog steeds. Maar ik leer aan de andere kant iedere dag en daarvoor open staan is één van mijn betere eigenschappen”, bekent Weijers aan de vooravond van de topper tegen Nuenen.

Voor Weijers is Nuenen, in verliespunten beter geklasseerd dan zijn ploeg, de absolute titelkandidaat. “Met name in de breedte beschikt Nuenen over uitgebreid arsenaal aan spelers. Bij ons is ‘niets moet, alles mag’ het uitgangspunt. Al vind ik wel dat als je net na de winterstop bovenaan staat, je ook min of meer verplicht bent om uiteindelijk iets mee te pikken. Die druk mogen we onszelf best opleggen. Ons geheim? Brabantia probeert altijd te voetballen van achteruit. Ook als we onder druk worden gezet. Voetballende oplossing vinden en van daaruit tot scoren komen, dat is heel simpel gesteld wat ik voor ogen heb en ik merk dat de spelers die gedachten opnemen. En uitvoeren.”

Met UNA2 werd Weijers als coach kampioen van Nederland. Die club is voor Weijers een lichtend voorbeeld hoe een club met relatief beperkte middelen toch op een hoog niveau kan acteren. “Brabantia wil de hoogst voetballende amateurclub van Eindhoven zijn en blijven. Maar in feite is het toch belachelijk dat er in een stad als Eindhoven niet op zijn minst één hoofdklasser is? Brabantia volgend seizoen? Ha, ha. Ik moet zeggen dat we met betrekking tot de randvoorwaarden als club goed bezig zijn. We hebben twee prachtige kunstgrasvelden en kunnen straks over een sporthal beschikken, die op ons terrein staat. Ik was overigens nooit een voorstander van kunstgras, ik was ook zo iemand die het gras wilde voelen en ruiken. Maar de matten die wij hebben zijn echt top. En inderdaad, die komen ons spel ook ten goede. Als je zoals ons altijd met een bal traint en geen domme loopvormen laat uitvoeren, werpt dat zijn vruchten af. Als voetballer was ik er eentje die je drie keer tegen kwam. Die karaktereigenschap probeer ik naast het voetballende gedeelte over te brengen op mijn ploeg.” Brabantia en Frank Weijers: een combinatie die klikt en in de gaten moet worden gehouden.

Be Sociable, Share!