‘Ga zeker een balletje meetrappen’

Onlangs schrok hij toen het lijstje met clubs waarvoor hij speelde voorbij kwam. Bij tien stopte hij maar met tellen. Een ware clubhopper, die Taoufik Ameziane. Maar ook een man met liefde voor het spel in de puurste zin van het woord. Moeilijk was daarom de beslissing die hij met zijn 34 jaar moest nemen. Doorvoetballen, assistent-trainer worden bij de topamateurs of als beginnend coach instappen op een lager niveau? Het wordt dat laatste. Bij RKTVV in zijn geboorte- en woonplaats Tilburg.

In december gaf Ameziane in Schijndel aan dat zijn verblijf aldaar maar tot een seizoen beperkt zou blijven. Niets ten nadele van Schijndel, want met die club is niets mis, zegt hij. Maar de klasse waarin zij na de degradatie uit de Hoofdklasse terecht zijn gekomen… Ameziane puft. “Echt dramatisch, gaat nergens over. Ik ben een voetballer die het van zijn techniek moet hebben. Nou, vergeet dat maar tegen die Limburgse ploegen. Daarnaast nemen wij zelf veel te weinig het initiatief. Verdedigers moeten in dienst van de aanvallers spelen en niet andersom. Helaas denkt de trainer daar anders over.”

Fundament

Kortom, de laatste episode van de speler die ooit voor Willem II, AZ en Queens Park Rangers voetbalde, ervaart hij niet bepaald als de meest bloemrijke. Nadat hij in oktober tegen Someren naar eigen zeggen uit de wedstrijd werd geschopt, speelde Ameziane geen duel meer voor Schijndel. Pas zondag maakte hij zijn rentree in het tweede. “Dat revalideren kost me veel tijd. Te veel in combinatie met een fulltime baan. Toen RKTVV mij benaderde heb ik alle voor- en nadelen tegen elkaar weggestreept en kwam tot de conclusie dat dit een perfecte opstap was richting het trainerschap. Samen met Jeffrey Liem, die de club goed kent en momenteel interim-trainer van het eerste is, ga ik me inzetten voor een stevig technisch fundament onder RKTVV. De laatste jaren is die club weggezakt, maar niettemin nog steeds een begrip.”

Hoewel het vooraf niet de insteek is, sluit Ameziane niet uit dat hij straks binnen de lijnen actief is voor de vierdeklasser. “Jarenlang heb ik op hoog niveau gespeeld, dus dan is het sowieso verstandig om doordacht af te bouwen. Tijdens de trainingen ga ik zo nu en dan op zeker een balletje meetrappen. Plezier, maar wel op basis van een bepaalde discipline. Daar gaan we straks de nadruk op leggen in deze multiculti vereniging.” En daarnaast gaat Ameziane aan de slag voor zijn trainerspapieren. “Zelf spelen is en blijft het leukst, maar als zaterdagvoetballer – ‘in de bovenste laag echt beter dan het zondagvoetbal’- die niet meer in de gelegenheid is om ver te reizen, is dit een prima alternatief. Door deze constructie blijf ik in ieder geval actief in de voetballerij betrokken.”

Solmaz

Zijn maatje Imdat Solmaz, ploeggenoot bij Schijndel, twijfelt nog over diens voetbaltoekomst. Ook Solmaz (34) heeft moeite met de spelopvatting en de generatiekloof binnen de selectie. “Maar de club op zich is prima. Ik heb een voorstel gedaan voor volgend seizoen. Naast het voetbal zou ik Hoofd Jeugdopleiding kunnen worden, of techniektrainer. Iets in die richting. Met het tegenbod dat de club inmiddels heeft gedaan, ga ik niet akkoord. Echt, plezier en visie vind ik belangrijker dan de financiën. Wat inleveren is geen probleem, maar bij wijze van spreken zelf geld meebrengen is me te gortig.”

Be Sociable, Share!