‘Ga ervan uit dat die jongens komen’

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Na meer dan een kwart eeuw voetbal op minimaal eerste klassenniveau heeft Roda Boys Bommelerwaard een stap terug moeten doen. Gerrie Schaap valt de twijfelachtige eer te beurt dat hij in dat kader de verantwoordelijke coach was. “Blijkbaar moet ik deze periode meemaken. Vorig seizoen ontslagen en nu voor het eerst een degradatie. Nee, kampioen ben ik als trainer nog nooit geweest.” Dus…

Een paar nachtjes slapen na de genadeklap klinkt Schaap alweer redelijk strijdvaardig met het oog op wat komen gaat. “In goede maar ook in slechte tijden moet je er staan. Ik ben geen wegloper. Natuurlijk is dit voor de hele vereniging een flinke aderlating, maar aan de andere kant is de degradatie ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. Gaandeweg hielden we er steeds meer rekening mee dat het eventueel kon gebeuren. Uiteindelijk bleken we niet constant genoeg. Met die 3-1 misschien wel als metafoor voor het hele seizoen.”

Waarmee de Amsterdammer doelt op het laatste duel (3-2) met Zaamslag, waarin Roda Boys er in eerste instantie in slaagde de 2-0 achterstand uit de heenwedstrijd weg te poetsen (3-0). Maar vlak na de derde treffer de 3-1 om de oren kreeg. “Euforie maakte toen binnen een minuut plaats voor enorme teleurstelling, zoals het constant pieken en dalen is geweest. Een breekpunt. We hadden zo onze krachten moeten aanspreken en al wat er nog over was zag je wegvloeien na die goal. Bewijzen zal ik het nooit kunnen, maar ik denk dat wij het gered hadden als we de 3-0 vijf minuten hadden kunnen vasthouden. Roda Boys is natuurlijk niet op deze maandag gedegradeerd, het was een optelsom. Per saldo heeft met name de breedte van de selectie ons dit seizoen opgebroken.”

Jawoord

Dat laatste wilde de leiding niet nog eens meemaken en daarom was er reeds dubbel en dwars geanticipeerd richting ’13-’14. “We hebben een groep spelers bij elkaar gezocht die de kwaliteiten heeft om in de top vijf van de eerste klasse te spelen. Of die voetballers nu ook komen? Vanaf de allereerste contacten zijn we open en eerlijk geweest. Gezien de ontwikkelingen was degradatie toen al een optie om rekening mee te houden. Toch hebben ze hun jawoord gegeven. Met het gros van die spelers heb ik na maandag inmiddels contact gehad en ja, ik ga ervan uit dat zij komen. Om kampioen te worden in de tweede klasse? Uiteraard willen wij zo snel mogelijk terugkeren, maar ik ga nu niet roepen dat wij kampioen worden. Het lijkt me zinvoller eerst met de groep samen te zitten en de intenties met elkaar uit te spreken. Bovendien, de buitenwacht en de overige dertien tegenstanders die we straks krijgen, zullen de ambities wel voor ons uitspreken. Dat hoeven wij geeneens te doen.”

Be Sociable, Share!