Ex-flierefluiter

Dat dolletje, die amicale babbel en snel even een kaartje leggen zal altijd blijven bij Marcel van Helmond. Maar de sales manager van FC Den Bosch heeft sinds hij in het trainerswereldje is gestapt in de loop der tijd wel een metamorfose ondergaan als het onderwerp voetbal betreft. “Ik beleef een wedstrijd nu heel anders. Kijk bijvoorbeeld ook naar wat spelers doen als de bal aan de andere kant van het veld is. Want daar kunnen weer leermomenten en discussiepunten tussen zitten”, praat de voormalige prof van onder meer NAC en FC Den Bosch in trainerstaal. Bij WNC is Van Helmond alweer voor het derde seizoen op rij een cultuuromslag aan het bewerkstelligen. “Voetbal op een bepaald niveau is meer dan gewoon een potje ballen”, zegt de Oosterhouter, die hogerop wil met de zaterdagtweedeklasser uit Waardenburg.

Zelf hoopt Van Helmond in juni sowieso klaar te zijn voor het grotere doel. “Ik kom steeds meer tot de ontdekking dat het toch wel heel erg leuk is om spelers proberen beter te maken. Door mijn deelname aan de cursus TC1 heb ik ook mezelf ontwikkeld. Geduld en inlevingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen voor een trainer. Boos worden en vertellen wat slecht gaat, is niet de juiste methode. Nee, stimuleren wat iemand goed kan en tussen de bedrijven door werken aan de mindere punten. De dialoog zoeken, spelers zelf laten nadenken over hun sport. In de praktijk merk ik dat een dergelijke aanpak vruchten aan het afwerpen is.”

Op een zachte manier maakt Van Helmond – op de foto met Mario van der Ende – duidelijk dat het voetbal van WNC ten tijde van zijn aanstelling gebaseerd was op kracht en hard werken en zijn team tegenwoordig verzorgd voetbal pleegt te spelen. Populair gezegd: weg met het boerenkoolvoetbal. “Goals maken lukt ons heel aardig en dat moet vooral zo blijven. Nu is het de kunst om op een aantal gebieden wat zakelijker te worden. Dat vrijblijvende moet er bij een aantal spelers nog uit. Want dat is echt nodig als je serieus stappen wilt maken”, verzekert Van Helmond, die na de promotie de doelstelling voor dit seizoen op handhaving fixeerde en in dat opzicht al ruimschoots geslaagd is. “We staan op een paar punten van nummer twee. Misschien dat WNC een rol kan spelen in de strijd om een plaats in de nacompetitie.” Om vanaf volgend seizoen gesterkt voor de hoofdprijs te gaan.

Be Sociable, Share!