‘Duidelijk beter’

Rood Wit W. mag zich voorlopig als sterkste ploeg van de gemeente Rucphen afficheren. “Aanvankelijk ging het gelijk op, maar nadien hadden ze weinig in te brengen”, zegt Rood Wit-verdediger Christian de Jong in reactie op de afgetekende 0-4 bij Sprundel. Door de winst in ‘de kleine klassieker’ heeft Rood Wit over twee weken aan een punt bij Beek Vooruit voldoende om de tweede periodetitel binnen te slepen.

De Jong kwam zelf niet helemaal ongeschonden uit de strijd, want hij was de enige speler die een gele kaart incasseerde. “Vooral in de tweede helft was het soms pittig. Voor mijn gevoel had de scheids wel een paar kaartjes meer kunnen trekken. Maar dat alles is mij eigenlijk om het even. We hebben zicht op een prijs”, aldus de ex-speler van NAC. In een interview met Voetbaljournaal blikt de voetballer uit Sint Willebrord terug op die periode en kijkt hij vooruit richting (voetbal)toekomst.

De mededeling viel echt rauw op zijn dak. Het was voorjaar 2007 en Christian de Jong ging met een goed gevoel een evaluatiegesprek aan met de technische leiding van NAC. De club waarvoor hij vanaf zijn tiende speelde en alle jeugdcategorieën tot en met de A1 doorliep. Maar De Jong kon dus vertrekken, luidde het oordeel. “Ze hadden al voldoende spelers voor mijn positie als rechtsback. Ik was toen even helemaal klaar met het voetbal.”

De pijn is inmiddels verdwenen en de honger naar de bal helemaal terug. De Jong meldde zich na de afwijzing maar weer aan bij Rood Wit W., daar waar hij voor het eerst in competitieverband tegen een bal trapte. “Dicht bij mijn vrienden en familie probeerde ik op die manier het plezier weer terug te vinden. Aanvankelijk liep ik echter meer tegen mezelf te voetballen. Dacht onbewust misschien ook: ‘dat doe ik wel eventjes’. Niet dus.”

Anno 2011 kijkt De Jong (23) met andere ogen naar het verhaal. “Achteraf heb ik spijt dat ik destijds niet meer energie heb gestoken in het vinden van een nieuwe club op hoog niveau. Ik had me bijvoorbeeld bij clubs als RBC en Helmond Sport kunnen aanmelden om daar op amateurbasis een plaats proberen af te dwingen. Er was op dat moment niet veel interesse, maar ik schonk er ook niet veel tijd en aandacht aan. Zo teleurgesteld was ik.”

Het vlammetje in De Jong brandt echter weer en dat op een constructieve manier. Zijn leven lijkt ook aardig op orde. In die zin dat hij een baan heeft als gasfitter en dat de sportieve ontspanning die Rood Wit hem biedt veel voldoening geeft. “Ik heb het prima naar mijn zin bij Rood Wit. En ik vind dat wij met deze spelersgroep meer kunnen dan we laten zien. De potentie om hoger te spelen dan de vierde klasse is zeker aanwezig.” De eerste contouren daarvan zijn inmiddels zichtbaar.

Maar toch. Stel nu dat een mooie club voorbij komt, wat dan? “Dan zou ik gelijk toehappen”, reageert De Jong spontaan. Om daarna met de nuance te komen. “Ik zou er in ieder geval voor open staan. Nogmaals, ik ben graag bij Rood Wit, maar ik voel en weet dat ik het in me heb om hoger te voetballen. Toen trainde je zowat dagelijks en was je beresterk. Nu met twee keer trainen is alles minder geworden, maar dat is logisch. Het zegt inderdaad wel iets dat je als 23-jarige die band mag dragen. Een bepaald leiderschap heb ik wel in me ja, denk ik. Maar je kunt niet in je eentje een elftal dragen, dat is onmogelijk.”

Be Sociable, Share!