Dorpsgevoel

foto vv Emplina

Ooit hoopt Hans Lathouwers trainer te zijn van een mooie hoofd- of eersteklasser. Zichzelf daarop blindstaren doet de Bossche coach van Emplina echter geenszins. “Ik kies de clubs bij voorkeur zorgvuldig uit. Zoals in het verleden bij Alem, BMC en Haarsteeg is nu ook Emplina een bewuste keuze geweest. Hoewel ik de club via mijn zoon al vrij aardig kende, dat speelde ook mee. Het dorpsgevoel dat binnen deze verenigingen heerst, spreekt mij aan. De betrokkenheid is groot en betalingen aan spelers worden pertinent niet gedaan. Het is een teken aan de wand dat clubs als Nulandia en Haarsteeg met spelers uit eigen gelederen nu zo goed presteren. Puur een kwestie van een weloverwogen beleid.”

Emplina tracht op termijn hetzelfde te bewerkstelligen. “De randvoorwaarden zijn in ieder geval prima”, zegt Lathouwers. “Zaak is nu dat er nog harder gewerkt gaat worden aan de jeugdopleiding. Die moet op een zo hoog mogelijk plan gebracht worden met diverse teams in minimaal de derde divisie. Als je dat als vereniging voor elkaar krijgt, kun je erop wachten dat de talentvolle spelers relatief makkelijk aansluiting vinden bij de seniorenselecties. Gelukkig beschikt Emplina nu al over een jeugdige eerste selectie, waarmee de club in principe een flink aantal jaren vooruit kan. In het tweede elftal heb ik trouwens ook een paar jongens gezien, die beslist de potentie hebben om de stap te maken.”

Met inmiddels 1200 leden is Emplina uitgegroeid tot een regionale speler van betekenis. Met zijn selectie werkt Lathouwers (48) er hard aan om die status met een promotie en dus een derdeklasserschap nog meer cachet te geven. Zondag kan Emplina daarin een belangrijke stap zetten als GVV, de nummer twee op de ranglijst, in Empel op bezoek komt. “Zij blijven toch ook hun wedstrijdjes winnen, dus echt afstand nemen hebben we nog niet kunnen doen. Dit duel is daarvoor de ideale gelegenheid. Aan de andere kant is het echter ook zo dat we zeker niet mogen verliezen, want dan nadert GVV ons tot op twee punten.” De ploeg van die andere Bosschenaar, Peter Burg, zal dus moeten. “Precies, in deze fase waarin de prijzen verdeeld worden moet je ook slim zijn. Emplina hikt al een paar jaar tegen promotie aan. Nu kan het moment daar zijn. We staan waar we vooraf op hoopten, namelijk een plaatsje in de top drie. Maar deze uitgangspositie mogen we eigenlijk niet meer uit handen geven.”

 

 

 

Be Sociable, Share!