‘Dood of de gladiolen’
Een spreekwoordelijk standbeeld(je) had hij al verdiend in Berlicum. Onder leiding van Theo van Lieshout klom BMC vanuit de vierde klasse immers twee afdelingen omhoog. Nu, in zijn laatste dienstjaar, blijkt dat die tweede klasse – onder de huidige omstandigheden – het plafond is voor BMC. “Omdat wij op de beslissende momenten te vaak niet thuis geven. Geen onwil, maar puur een gebrek aan met name ervaring en slimmigheid. Maar handhaven kan nog steeds. Al zal het zondag tegen Oisterwijk écht moeten. Dan wordt het de dood of de gladiolen”, zoals een iets bekendere collega ooit zei.
Van Lieshout weet dat niemand van BMC hem straks iets zal verwijten als de missie onverhoopt niet slaagt. Toch wil de toekomstig trainer van Boskant nog een keer alle registers opentrekken om het ‘onmogelijke’ mogelijk te maken. “Voetbaltechnisch beschikt deze selectie over ruim voldoende kwaliteit. Vanuit het verleden waren de spelers echter gewend om grote delen van een wedstrijd de bal te hebben en te domineren. Dat ligt in deze afdeling natuurlijk anders en dat vergt een andere benadering. Veel anders dan hameren op bepaalde details kun je echter niet. De spelers moeten het doen in het veld. Anderzijds durf ik wel te stellen dat als BMC zich handhaaft, er met dit materiaal een goede basis ligt voor de nabije toekomst. En straks sluit Luc Heerkens na een jaartje Schijndel weer aan. Alleen jammer dat het tweede elftal en de A1-junioren niet een trapje hoger spelen.”
Drie mogelijkheden om punten te pakken van de directe concurrenten liet BMC de laatste weken aan zich voorbij gaan. “We wisten dat het moeilijk zou worden en dat is gebleken. Maar we beseffen ook dat het nog steeds kan. De twee resterende thuisduels met Oisterwijk en Reusel Sport moeten zes punten opleveren en misschien kunnen we tussendoor bij PSV iets meepikken. Vermoedelijk zal het hoogstens nacompetitie worden. Dat zal dan voor de derde keer in vier jaar tijd zijn. In dat opzicht hebben we ervaring genoeg.” Al zal de insteek anders zijn.