‘Dit veld is onverantwoord’

Tom Franse Nieuw WoenselWaar gaat dit over? Dat moeten spelers en begeleiding van SC ’t Zand gedacht hebben toen zij zondag het ‘veld’ van Nieuw Woensel, de opponent in de strijd om een plek in de eerste klasse, onder ogen kregen. Waar gaat dit over? Dachten ze bij de thuisclub toen die uitslag (1-0) er na negentig minuten toch echt stond. “Het gros was door het dolle heen. Volgens mij waren ze laat thuis”, gniffelt Tom Franse, één van de weinige stamspelers bij de thuisclub.

Liefst negen potentiële basisklanten ontbraken bij het team van coach Rick Kantelberg. “Vijf spelers waren geschorst plus wat geblesseerden. Deze club is nog niet zover dat het de beschikking heeft over een brede selectie met voetballers die het niveau aankunnen. Bij de eerste elf houdt het eigenlijk al een beetje op. Dus hebben we flink moeten schuiven”, weet Franse. En hoe! Met onder meer de assistent-coach (45), een inderhaast opgetrommeld niet spelend lid, een jongen uit het vijfde plus  rechtsback van origine Etem Cetin onder de lat startte het fantasie-elftal met maar één uitgangspunt: de schade beperkt houden.

Ondeugend

“Tja, en als je dan alsnog wint… Dat zei inderdaad ook veel over ’t Zand, ik had ze beter verwacht. Zondag in Tilburg doen de vijf geschorsten weer mee, dan moeten we het kunnen afmaken. Waarmee ik niet zeg dat het al gelopen is. Zij zullen heus beter kunnen. En ach, bij Nieuw Woensel moet niets. Sowieso organisatorisch is deze club eigenlijk nog niet toe aan een hoger niveau, al zou het natuurlijk wel heel ondeugend zijn als we voor de vierde keer op rij promoveren. Toen ik drie jaar geleden kwam, was Nieuw Woensel net van vijf naar vier gegaan. Tel de rest maar uit. Mooi, hè. Het is een hartstikke gezellig clubje met feitelijk maar één echt minpunt.”

De accommodatie. “Met ik geloof iets van 350 jeugdleden en tien seniorenelftallen hebben we de beschikking over vier kleedkamers, een hoofdveld plus twee velden die eveneens dienst doen als trainingsveld. Na de zomer gaat het meestal nog wel met die velden, maar vanaf de herfst wordt het van kwaad tot erger. Het hoofdveld is een schande, eigenlijk onverantwoord om op te spelen. Ik heb vaak gehoopt dat de scheidsrechter het zou afkeuren, puur bij wijze van statement. Zodat er eindelijk werkelijk iets gaat gebeuren. Door er zand op te strooien probeert de gemeente Eindhoven er wel iets aan te doen, maar inmiddels is het een zandvlakte geworden vol met kuilen. Een speler van ons heeft daardoor onlangs een zware knieblessure opgelopen. En laatst maakten wij een goal doordat de bal via een kuil ineens radicaal van koers veranderde, waardoor die speler plots voor een leeg doel stond. De bal rolt, zeg maar, niet echt…”

foto JanVolwerk.nl

foto JanVolwerk.nl

Artrose

Stiekem hoopt Franse (28) dat de KNVB Nieuw Woensel straks permissie geeft om de thuiswedstrijden op het kunstgras bij de buren van Unitas’59 af te werken. “Beter zou zijn als wij zelf een kunstgrasveld krijgen, maar daar is volgens de gemeente geen geld voor.” Deze toestanden zouden voor Franse ook verstandelijk aanleiding kunnen – en misschien wel moeten – geven om er een punt achter zetten. De ex-speler van Eindhoven, Nuenen en Geldrop kampt namelijk met artrose in beide knieën. “Vooral links is het kraakbeen zo goed als weg. Ik dacht ook serieus aan stoppen, maar ik wilde anderzijds ook nog graag een jaartje samen spelen met mijn maatje Tommy Jacobs. Bij Nuenen zou dat geen optie zijn, want meer dan één keer trainen zit er voor mij echt niet in. En toen ik hoorde van zijn twijfels en gedoe bij Nuenen, heb ik meteen bij Nieuw Woensel aan de bel getrokken. Dadelijk samen in de eerste klasse? Als we zondag ons niveau halen, is dat haalbaar. Met ook Leon Kantelberg en Anthony de Haan erbij hebben we straks een aardige groep staan. Derby’s tegen Geldrop, Brabantia en Best Vooruit… Klinkt niet slecht.” Maar eerst dus SC ’t Zand. Op normaal gras, dat wel.

Be Sociable, Share!