‘Dit niveau past ons’

In een tijd waarin bakkebaarden en wijde pijpen hot waren en voetbal een ongecompliceerd spel was, manifesteerde Sparta’25 zich als een toonaangevende club in het amateurvoetbal. Met een landskampioenschap in 1972 als ultieme bekroning. “De club is nadien sportief door een diep dal gegaan, maar inmiddels begeven we ons op een passend platform”, vindt Harry Blokhuis, de trainer van de Beek en Donkse eersteklasser.

Een door de wol geverfde coach. Niet alleen door zijn leeftijd (56), maar ook vanwege zijn staat van dienst bij hoofdklassers als UDI’19 en Blauw Geel’38. Meteen na zijn komst in 2008 promoveerde Sparta’25 naar de eerste klasse. “Als sportman wil je altijd het hoogst haalbare en wij als groep dus ook, maar realistisch bekeken moeten wij eigenlijk niet meer willen. Met nagenoeg alleen maar jongens uit het dorp is de eerste klasse ons plafond. En daar is niks mis mee.”

De huidige gang van zaken in de financiële wereld en de afname van de liquide middelen hoeft volgens Blokhuis geen nadelige gevolgen te hebben voor het amateurvoetbal. Het noopt clubs steeds meer van de nood een deugd te maken. Met andere woorden: meer aandacht voor eigen spelers, meer binding met de eigen vereniging. Zoals het ooit was. “In zijn algemeenheid mag je intussen wat dat betreft denk ik van een trend spreken. Sparta’25 heeft dat beleid altijd gevoerd en plukt daar ook nu de vruchten van. Ik ben naast hoofdcoach eveneens jeugdcoördinator en constateer dat het met het oog op de komende jaren wel goed zit met de doorstroming vanuit de jeugd. Er is meer dan genoeg talent, dat bovendien de wetenschap heeft op kansen om in de selectie te komen.”

Regionaal karakter

Eén facet roept nog geen herinneringen op aan de tijd van weleer. “Ik heb wedstrijden van UDI meegemaakt waarbij 3.000 toeschouwers langs de kant stonden. Die publieke belangstelling is over de hele lijn flink afgenomen, ook hier bij Sparta’25. Toch ben ik blij dat wij dit seizoen ploegen als Schijndel en Someren ontmoeten en daarbij het regionale karakter gedeeltelijk terug is inclusief de Osse verenigingen. Zondag spelen wij thuis tegen HVCH. Niet echt een derby, maar vele malen leuker dan een wedstrijd tegen een club uit Zuid-Limburg. Laat staan die reizen daar naar toe.” Medio 2012 loopt zijn contract af bij Sparta’25. “Verlengen? Daar is het nog te vroeg voor. Ik voel me hier als de bekende vis in het water, maar als er iets moois op mijn pad komt, zal ik daar zeker over nadenken.”

Be Sociable, Share!