De tafel van 7

In het laatst gespeelde duel zat alles tegen wat maar tegen kon zitten. De keeper afwezig vanwege een sterfgeval in de familie, twee basisspelers die nog voor rust geblesseerd uitvielen, een strafschop gemist, een rode kaart. “Daarom moeten we niet te zwaar tillen aan dit duel. Almkerk kan mits compleet leuk meedoen in de eerste klasse. Het geheim? Herhaling”, verklapt coach Pieter Tuns.

Maar er is meer natuurlijk. De in de hogere regionen van het voetbal gepokte en gemazelde Tuns verlangt van zijn teams initiatief aan de bal en een opbouw van achteruit. Aan teruguitlopen heeft hij een broertje dood. En hoe breng je dat over op de spelers? “Veel herhalen tijdens de trainingen. Hoe leerde je vroeger de tafel van 7 uit het hoofd? Door die tig keer te herhalen.” Gezien de arbeidsmoraal in Almkerk geen probleem. “De gedrevenheid spat er vanaf. De wil om samen een vuist te maken is enorm”, treedt Tuns ook in dat opzicht in herhaling.

Daarnaast heeft de opmars van de zaterdageersteklasser een zuigende werking. “In de breedte zijn we wat sterker geworden ten opzichte van vorig seizoen. Hoewel ik toch een beetje vrees voor langdurige blessures van Verhoeven en Klop. Contactblessures en daar doe je niets aan. En wij gingen nog zo prat op de fitheid van onze selectie. Tijdens de nacompetitie waarin we promoveerden gaf dat aspect de doorslag. Puur een gevolg van de periodiseringtheorie die wij toepassen.”

Speciaal tintje

Zaterdag ontvangt Almkerk koploper Roda Boys Bommelerwaard. Niet alleen vanwege het streekkarakter heeft deze ontmoeting een speciaal tintje voor Tuns. In het verleden werkte hij immers vier seizoenen voor de club uit Aalst. “Altijd leuk, je ziet een hoop bekenden. Nog steeds kom ik graag bij die club. Maar uiteindelijk is deze wedstrijd gewoon één van de 26. Zij staan niet voor niets bovenaan, beschikken voorin over kwaliteit en snelheid. Tevreden met een punt? Spelen om niet te verliezen heeft mij nooit aangesproken. Op voorhand zou je op basis van de huidige gang van zaken misschien kunnen zeggen dat een gelijk spel okay is, maar dat wordt niet de insteek. Zoals altijd gaan teams onder mijn leiding voor de winst.”

Be Sociable, Share!