De metamorfose van BLC

BLCNog niet zo heel lang geleden was BLC op sterven na dood. Hoe anders is het anno 2013. De Bossche fusieclub floreert als nooit tevoren, heeft inmiddels zelfs een ledenstop moeten afkondigen. “Het bestuur is in onderhandeling met de gemeente voor een oplossing. Bijvoorbeeld in de vorm van een kunstgrasveld”, weet Frank Kusters, de hoofdtrainer die met zijn team onlangs de titel pakte in de vierde klasse.

Vanwaar die ommekeer, is dan de voor de hand liggende vraag. “De zaterdag als speeldag is steeds meer in trek. Niet alleen bij de senioren, ook het meisjes- en vrouwenvoetbal wordt steeds populairder en, niet onbelangrijk, de jeugd meldt zich in grote getale aan. Waarschijnlijk ook omdat het imago van de vereniging sterk verbeterd is. Een tijdlang had BLC in Den Bosch geen al te beste naam, klopt. Waarom nu wel? Er zijn minder cultuurproblemen, laten we het daar maar op houden.”

De aanleg van een kunstgrasveld zou volgens Kusters de capaciteitsproblemen voorlopig het hoofd kunnen bieden. “Voor de langere termijn komt het in feite neer op twee keuzes. Of de club betrekt een nieuw sportcomplex of de huidige locatie wordt grondig gerenoveerd. Die kleedkamers kunnen echt niet meer, die roepen bij mij soms echt schaamtegevoelens op. Parkeren naast onze accommodatie is voor bezoekers haast onmogelijk. Zij moeten hun auto kwijt in het Transferium bij het Provinciehuis en kunnen dan in de kantine om een uitrijdkaart vragen. Per saldo is de conclusie dat BLC een explosieve groei doormaakt en om in reactie daarop redelijkerwijs aan de wensen en behoeften te kunnen voldoen, moet er echt iets gebeuren. Het woord is aan de gemeente Den Bosch.”

Glansrijk

Ook sportief timmert BLC met zijn momenteel circa 700 leden aan de weg. “Sommige jeugdteams zouden eigenlijk op een hoger niveau moeten spelen en daarom wordt er ook gewerkt aan een kwaliteitsinjectie van het kader. Het tweede seniorenelftal speelt momenteel in de nacompetitie, het zou mooi zijn als dat elftal eveneens promoveert”, zegt Kusters, die met de hoofdmacht wel alvast de stap hogerop bewerkstelligde. “In die derde klasse tel je inderdaad eigenlijk pas echt mee in het zaterdagvoetbal. De doelstelling vooraf was promotie en wat dat betreft zijn we glansrijk geslaagd. Met een vrij krappe selectie, waarbij we het geluk kenden dat er weinig blessures en/of schorsingen waren. Inmiddels profiteert ook het eerste elftal van de flow. Spelers melden zich spontaan. In zodanige mate dat we zelfs selectief te werk moeten gaan. Het zegt veel over het huidige BLC dat een voetballer uit Oosterhout heeft aangegeven heel graag bij ons te willen spelen. Voor nop, want aan betalingen wordt niet gedaan. Handhaven wordt straks ons doel. Dat zal met die uitbreiding naar veertien clubs denk ik al een flinke klus worden. Je dient dan vier clubs onder je te houden”, aldus Kusters aan de vooravond van zijn laatste contractjaar.

En dienstjaar. “Intern heb ik al aangegeven dat het straks meer dan waarschijnlijk mijn laatste seizoen wordt. Ik heb namelijk een zoon die ik graag wil zien voetballen, maar dat is onmogelijk als je zelf vrijwel continu bezet bent op de zaterdagen. Dus dan wordt het als trainer toch weer de switch naar de zondag.” Daar waar de voormalige prof van FC Den Bosch als trainer drie keer eerder kampioen werd met een standaardelftal. “Ik mag met TC2 tot en met de tweede klasse trainen en daar ben ik tevreden mee. Heb een drukke baan en hoe hoger je traint, hoe groter de stress vaak is. Daar zit ik eerlijk gezegd niet op te wachten. Ooit wil ik trainer van Wilhelmina zijn. Dat is historisch gezien toch mijn club.” Maar niet meer de vereniging die het eens was. Inmiddels zowat achterhaald door…. BLC.

Be Sociable, Share!