‘De lat ligt hoog’

foto Gerald van Zanten

Met Achilles Veen staat hij bovenaan in de eerste klasse. Toch zegt Frans van Wijk maar ‘gematigd tevreden te zijn’ over het verloop tot nu toe.  “We hebben de lat hoog liggen en dat moet ook, vind ik. Kwalitatief beschikt Veen over een prima groep. Alleen hebben we in sommige duels te makkelijk punten weggegooid. Met het oog op volgend seizoen hebben we daarop ook geanticipeerd.” Zaterdag kan Veen een mooie stap richting hoofdklasse zetten. Daarvoor moet het wel naaste concurrent Alblasserdam in eigen huis kloppen. Bij ieder ander resultaat behoudt die club de beste papieren.

Je zou bijna zeggen dat het leven van Frans van Wijk (49) uit een bal bestaat. “Dat lijkt er soms wel op, ja”, lacht Van Wijk terwijl hij toch juist de luier van zijn kleinkind aan het verschonen is. “Dat is ook de hoofdreden waarom ik liever op zaterdag coach. Dan houd je de zondagen nog enigszins vrij voor andere dingen. Hoewel ik trouwens ook dan regelmatig een wedstrijdje meepik. Bovendien, en daarmee zeg ik niets nieuws, vind ik de beleving in het zaterdagvoetbal groter. Steeds vaker hoor je dat spelers voor de zaterdag kiezen.”

Achilles Veen is een kleine club, maar denkt groot. Een plaats in de hoofdklasse is het doel. “Een reëel doel als je kijkt naar de mogelijkheden rondom de eerste selectie. Dat zijn ook facetten waarop ik invloed kan uitoefenen. Over de club in zijn algemeenheid natuurlijk niet of nauwelijks en je zou links en rechts inderdaad wat vraagtekentjes kunnen plaatsen, al moet ik anderzijds zeggen dat achter de schermen op organisatorisch gebied hard gewerkt wordt. Zo krijgt Achilles Veen over twee jaar hoogstwaarschijnlijk een nieuw sportcomplex en dat biedt weer nieuwe kansen.”

Maar wat er ook gebeurt, als Veen op een hoog amateurniveau wil blijven meedoen, zullen altijd spelers van buitenaf gehaald moeten worden. “Dat is een feit. Jongeren uit de eigen jeugd inpassen die op dat platform mee kunnen draaien, wordt lastig. Binnen onze mogelijkheden, en die zijn zeker niet oneindig zoals ten onrechte weleens wordt beweerd, proberen wij zoveel mogelijk spelers uit de regio aan ons te binden. Straks komen Michael Looyen (LRC) en Rick Adjei (Schelluinen) er sowieso bij. Dat zijn spelers die met name op het fysieke en mentale vlak iets kunnen toevoegen. Maar kwaliteit blijft de basis, dat staat buiten kijf.”

 

 

Be Sociable, Share!