‘Dat zijn niet mijn woorden’

foto Eva de Bruijn

foto Eva de Bruijn

Het dienstverband van Frank Brands met Geldrop/HB blijft beperkt tot maximaal één seizoen. De coach uit Rosmalen en de eersteklasser besloten niet te verlengen vanwege ‘een verschil in technisch inzicht’. “Wil liever niet ingaan op details”, reageert Brands, die later via een omweg toch aangeeft waar de schoen wringt. Vrije vertaling: een gedeelte van de spelersgroep wil anders voetballen en denkt daaraan meer spelvreugde te ontlenen.

“Het voetbal is veranderd en de rol van de voetballers ook. Weinig wordt nog zomaar voor zoete koek aangenomen en dat laatste juich ik toe. Ik werk liever met mensen die een mening hebben en daarvoor uitkomen dan met jaknikkers”, zegt Brands als de aap een beetje uit de mouw is gekomen. In samenspraak met de selectie startte Brands het huidige seizoen met een bepaald tactisch plan. Al snel bleek dat in de praktijk niet te werken. Of beter: het leverde geen punten op. Geldrop incasseerde daarbij met name een karrenvracht aan doelpunten. Zo ging de eerste wedstrijd bij DOSKO met liefst 7-0 verloren.

“Op een gegeven moment heb ik na overleg met mijn twee assistenten besloten om aanpassingen te doen in de speelwijze. Die volgens ons beter past bij de kwaliteiten van deze selectie.” Het is niet zo dat Geldrop de punten nadien aaneenreeg, maar de opwaartse lijn in de prestatiecurve was toch redelijk herkenbaar. Brands was op de hoogte van de onvrede die bij een aantal spelers leefde  omtrent de tactische invulling, maar ging er daarbij min of meer vanuit dat die met de tijd zou wegebben. Niets bleek echter minder waar toen technisch manager Martien Pennings de voorbije weken zijn oor te luister legde binnen de groep. Hoewel Pennings daarin geen aanleiding zag om niet verder te gaan met Brands, hakte de coach de knoop deze week zelf door.

Verantwoordelijke

“Ik wil uiteindelijk wel werken volgens mijn visie. Die tot dusver bij de clubs waar ik gewerkt heb, best okay is gebleken. Als dat niet het geval zou zijn, ben ik de eerste om in de spiegel te kijken. Ik bedoel, ik moet wel ergens volledig achter staan als verantwoordelijke. Of de spelers zichzelf een beetje overschatten? Dat zijn niet mijn woorden. Luister, voordat dit een eigen leven gaat leiden. Met de samenwerking met de spelers is wat mij betreft verder niets mis. Het bevalt me op zich ook goed bij Geldrop. Er is alleen een verschil van mening. Nou, dat kan en mag. Maar om eventuele andere problemen voor te zijn, lijkt het mij dan beter om vanaf volgend seizoen een andere hoofdtrainer voor de groep te zetten. En voor de rest gaan wij met zijn allen aan de slag om ons in ieder geval te vrijwaren van degradatieperikelen, wat gezien het beschikbare materiaal geen problemen mag opleveren. Bovendien hebben we In de beker de mogelijkheid om de laatste zestien te bereiken, wie weet wat daarbij nog in het verschiet ligt.”

Over zijn toekomst als trainer gaat Brands zich naar eigen zeggen pas vanaf nu daadwerkelijk bezighouden. “Ik weet dat ik redelijk laat ben. Het zij zo. Ik ben er niet de persoon naar om eerst wat lijntjes uit te gooien voordat je eruit bent met je huidige werkgever. Ik sta open voor veel. Voel me nergens te groot voor, ook niet om zelf te solliciteren.”

Be Sociable, Share!