Controlfreak én voetbaldier ineen

“Ja!” Frank Brands hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt of hij fulltime in de voetballerij zou willen werken. “Dat zou geen straf zijn. Vorig seizoen diende zich wat dat betreft al een mogelijkheid aan toen ik stage liep bij de A1 van PSV, maar voor een jaarcontract zeg ik mijn baan bij de Provincie Noord Brabant natuurlijk niet op”, geeft de coach van Haarsteeg aan dat er wel grenzen aan zijn voetbalkoorts zitten. Met Haarsteeg veroverde Brands zondag voor het eerst de koppositie in de tweede klasse. “Voor ons hoeft niets en alles mag, maar nu we er toch staan, proberen we daar natuurlijk zo lang mogelijk te blijven staan.”

Dat Haarsteeg op die plek is beland, verbaast Brands toch wel enigszins. “Mijn werkwijze en filosofie is anders dan men gewend was onder de vorige trainer Hans Lathouwers. Niets ten nadele daarvan, maar ik zie graag initiatiefrijk voetbal. En zo’n proces inzetten kost gewoon tijd. De ontwikkeling van het spel is voor de langere termijn belangrijker dan kortstondig succes. Dus het verhaal is nu dat de spelers op het veld vertalen wat ik graag zie en ik denk  het publiek ook. De snelheid van invulling, gekoppeld aan de resultaten, dat heeft mij wel verrast, ja.”

Brands, in het bezit van het diploma TC1 en zodoende gerechtigd om als assistent-coach betaald voetbal te fungeren, beaamt volmondig een controlfreak te zijn. “Met name voor de begeleidingsstaf ben ik veeleisend. Maar nooit zonder achterliggende gedachte. Dat geldt ook voor andere zaken op het organisatorische vlak binnen de club. Soms constateer ik gefronste wenkbrauwen als ik iets vraag en dan leg ik de meerwaarde van de actie uit. Daar gaat het om: beter worden. Het moet niet zo zijn dat als ik over een tijd vertrek, er wordt gestopt met bepaalde handelingen of taken.”

In broer Marcel, technisch directeur bij PSV, heeft Frank Brands een kundig klankbord. “Het gaat vaak over voetbal als wij elkaar spreken. Maar een bepaald advies kan ook de andere kant op gaan, hoor. Nee, ik waak ervoor Marcel als kruiwagen te gebruiken. Ik ben ook te eigenwijs daarvoor, ik wil op eigen kracht mijn pad uitstippelen. Haarsteeg? De groep zit lekker in zijn vel. Wij gaan onze huid zo duur mogelijk verkopen, dat lijkt me duidelijk.”

Be Sociable, Share!