Broekie als steunpilaar

foto Frank van Engelen

Hij zegt nog nooit kampioen te zijn geweest. Vermoedelijk zal dat voor meer spelers van Zuilichem gelden dan alleen Gijsbert van Tongerlo. De 19-jarige keeper beweert niet gebukt te gaan onder de spanning. Dat stadium is hij inmiddels voorbij. “Ik sta tegenwoordig zelfverzekerd onder de lat. Dat doel moet ik gewoon schoon houden en dat lukt tot nu toe heel aardig.” Meer dan dat zelfs, want mede dankzij Van Tongerlo kan zaterdag de kampioensvlag in top bij winst op ONI.

De kracht van Zuilichem schuilt in het offensieve gedeelte. Maar dat er achterop een doelman staat die af en toe uitpakt met een beslissende redding is natuurlijk meegenomen voor de ploeg van Karel Bauman. Zoals die wedstrijd in Woudrichem, waarin het vooral aan Van Tongerlo te danken was dat Zuilichem met een gluiperige 0-1 aan de haal ging. “Dat is ook het leuke aan dat keepen. Je kunt beslissend zijn. Er staan als je team je nodig heeft. Aan de andere kant weet je dat een fout vrijwel zeker een tegengoal betekent. Daarom ben ik destijds gaan keepen”, aldus de man die nu voor het tweede achtereenvolgende seizoen in het eerste elftal actief is.

Aanvankelijk was Van Tongerlo veldspeler. Bij Brakel. Toen hij vernam dat men in Zuilichem op zoek was naar een keeper, stapte hij als 14-jarige over naar de buurman. En trad daarmee in de voetsporen van zijn vader, die als Brakelaar in het verleden ook de kleuren van voetbalvereniging Zuilichem verdedigde. “Nee hoor, in Brakel word ik zelden aangesproken over mijn lidmaatschap van Zuilichem.” Momenteel is hij dus een steunpilaar, de onbetwiste nummer één. Hij beaamt dat zijn ontwikkeling in een stroomversnelling is geraakt door de komst van Bauman. “Die nam een aantal spelers mee van Roda Boys en heeft er vervolgens een team van weten te maken. Je merkt aan alles dat hij weet waarover hij praat. Bauman denkt offensief en geeft ons vertrouwen. Eerlijk gezegd vind ik ook dat wij de titel verdienen en ik denk dat Zuilichem echt iets te zoeken heeft in de derde klasse. Voetballen is namelijk ons uitgangspunt en dat kan in die afdeling denk ik beter dan in de vierde klasse.”

Zie ook Voetbaljournaal Bommelerwaard

Be Sociable, Share!