Bouwen én presteren

DESK wil rap terug naar de Hoofdklasse en de start op de weg daar naar toe paste precies in dat plaatje. Aanvankelijk. Drie gespeeld, het volle pond en overtuigende doelcijfers (13-0). Twee speelronden en nul punten (1-7) verder is het flitsende begin verbleekt. Thijs van den Berg over het spanningsveld tussen tegelijkertijd bouwen én presteren. “We hebben met deze grotendeels vernieuwde groep nog wat tijd nodig. Maar kunnen geen derde opdoffer meer gebruiken.”

De aanvoerder steekt van wal met een nuancering van die opmerkelijke eerste maand in de eerste klasse. “Die overwinningen waren niet onverdiend, maar het zat ons toen wel allemaal mee. Elke kans betekende zwart-wit gesteld een doelpunt. Terwijl wij zelf het nodige weggaven, maar daar niet op werden afgerekend. En in de wedstrijden die wij verloren was het lang niet zo slecht als de uitslagen doen vermoeden. Eén ding is nu al helder: op de sloffen eventjes bovenin meedraaien zit er niet in. Ik denk trouwens voor niet een ploeg. Maar dat verwachtingspatroon heerste wel een beetje na die eerste weken en naar nu blijkt niet helemaal realistisch. Gezien de kwaliteit binnen onze selectie zijn wij wel in staat om in die top te eindigen. Die druk leggen we onszelf ook op. Zijn dat ook min of meer aan onze stand verplicht.”

Zondag Vlissingen

“Eigenlijk zijn we pas acht weken met elkaar in deze samenstelling aan het voetballen. Ten opzichte van de selectie die vorig seizoen degradeerde zijn nog acht spelers over. Logisch dus dat de samenhang en het overleg in het spel nog voor verbetering vatbaar is. De komende wedstrijden zal blijken hoe het met de mentale weerbaarheid gesteld is. Ik heb daar een goed gevoel over, maar hoe dan ook, de waarheid ligt op het veld gedurende die negentig minuten. Zondag Vlissingen, ja. Ook een ambitieuze club met veel kwaliteit. Ik ben echt benieuwd”, zegt de Oisterwijker, die door de technische leiding als verlengstuk binnen de lijnen naar voren is geschoven. “En daarbuiten. Een mooie blijk van vertrouwen. Ik loop ook niet weg voor verantwoordelijkheid. Vind het gezien mijn achtergrond ook mijn taak om de kar te trekken. Al doe je dat natuurlijk nooit in je eentje. Je moet dit daarom niet groter maken dan het is.”

Duidelijk is dat Van den Berg met zijn technische en organisatorische capaciteiten eigenlijk op een te laag niveau acteert. “Nou ja, die eerste klasse is inderdaad niet mijn plafond. Vanaf dag 1 heb ik me hier als in een warm bad gevoeld. Ja, ook tijdens dat sportief vervelende afgelopen seizoen.  Het liefst wil ik met DESK omhoog. Als dat gebeurt, hoef ik over iets anders wellicht helemaal niet na te denken.”

Be Sociable, Share!