Binding

Na het afscheid bij Schijndel nam Harjan de Wit zich voor een jaar gas terug te nemen. Even pas op de plaats en inspiratie opdoen. “Maar eerlijk gezegd heb je dat na een paar maanden wel gezien. Dan begint het alweer te kriebelen.” Het telefoontje van Someren in het najaar van 2010 kwam zodoende als geroepen.

Vanaf deze zomer staat de coach uit Valkenswaard na een halfjaar snuffelen en proeven in de keuken als eindverantwoordelijke voor de groep van de ambitieuze eersteklasser. “Een vooruitstrevende club, met name in de facilitaire zin. De jeugdopleiding is de voedingsbodem van Someren. Die is prima gestructureerd en van daaruit moet de aanwas voor de selectie voortkomen en blijven voortkomen. Het is prettig werken als de randvoorwaarden goed zijn ingevuld en realisme de basis is. Betalingen aan spelers vinden niet plaats, maar we kunnen wel gebruik maken van een videoanalyse-systeem, snap je?”

Voor het resultaat op korte termijn wordt van De Wit niet meer verwacht dan wegblijven van de onderste plaatsen. Of is dat al een kunst op zich? “Nee, dat moet zeker te doen zijn. Met Bekkerveld, Schijndel en een HVCH dat het momenteel heel goed doet, heeft deze afdeling een paar clubs die er bovenuit steken. Someren schaal ik in de groep daaronder in. Wanneer wij ergens middenin eindigen, hebben we het perfect gedaan”, zegt De Wit met de kennis van nu.

Verademing

Zijn de doelcijfers 4-1 na vier wedstrijden representatief voor Someren? Misschien wel, volgens De Wit. “Organisatorisch hebben we het goed voor elkaar. We geven weinig kansen weg. Die ene goal tegen was ook nog eens een eigen doelpunt. En zelf viermaal scoren is niet veel, afgezet tegen de kansen die we hadden. Dat is het verschil met vorig seizoen, toen Someren in de tweede klasse het zich per wedstrijd kon permitteren om een stuk of vijf kansen te missen. In effectiviteit en rendement zal het allemaal wat beter moeten. Een bekend gegeven, waar we dan ook bewust mee bezig zijn. De spelers zijn hongerig, bereid om te leren. En de binding met de club is groot. Een verademing? Dat is een te groot woord in deze. Maar je proeft wel de verschillen met vele clubs elders. Initiatieven vanuit de groep zijn bij deze club een vanzelfsprekendheid. Het aansporen tot kom je hier niet tegen”, zegt de coach in de aanloop naar TOP thuis.

Be Sociable, Share!